Холандия предупреди министрите на Турция да не посещават страната

Холандия предупреди министрите на Турция да не посещават страната

Правителството на Холандия предупреди Турция, че членове на кабинета не са добре дошли в кралството.

Турският вицепремиер Тюрюл Тюркеш трябваше да пътува дотам за церемония за годишнината от проваления опит за преврат на 15 юли, на която да се срещне с живеещи в Холандия турци.

Външното министерство на Холандия обаче разпространи изявление, цитирано от Reuters, според което „при сегашните обстоятелства в двустранните отношения между нашите държави” неговото присъствие и това на други членове на кабинета в Анкара, е нежелателно.

Това е нов епизод в изострянето на отношенията между Турция и Холандия. Те се се обтегнаха, след като представители на Анкара не бяха допуснати да агитират пред местните турци за референдума през април, който даде огромни правомощия на президента Реджеп Ердоган.

На 11 март кабинетът отмени планираното посещение на външния министър Мевлют Чавушоглу в Холандия, след това спря кола, возеща министъра на семейните работи Фатма Кая, и я принуди да напусне страната с полицейски ескорт, припомня „Дневник“.

Турски граждани излязоха на протест в Ротердам, но полицията ги разпръсна с помощта на палки, кучета и водни оръжия.

Вчера Европейският парламент прие резолюция, призоваваща страните от ЕС да преустановят преговорите за членство с Турция, ако властите в страната не внесат поправки в конституционните реформи, одобрени на референдума на 16 април.

В подкрепа на резолюцията са гласували 477 депутати, а против нея са били 64. Въздържалите са били 97 души. В резолюцията се посочва, че Европейският парламент препоръчва на Европейската комисия и страните членки да прекратят преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако „конституционната реформа бъде приложена без изменения“, гарантиращи принципа за разделение на властите.

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *