САЩ и Полша имат обща тема: Да спрат „Северен поток 2“

Първа визита в Европа

САЩ и Полша имат обща тема: Да спрат „Северен поток 2“

Проектът, собственост на руския „Газпром”, се подкрепя от консорциум от европейски компании начело с Германия

 

Визитата на американския президент Доналд Тръмп в Полша наистина е важна. Той е във Варшава днес и това е неговата първа спирка в Европа преди срещата на върха на Г-20 в Хамбург. Там Тръмп ще преговоря с руския президент Владимир Путин, с когото ще се срещне за пръв път от влизането си в Белия дом през януари.

В Полша Тръмп ще участва в срещата на правителствените и държавни глави на страните от инициативата „Три морета”. Нейната цел е разширяването и модернизацията на енергийните и търговски връзки между 12 държави, граничещи с Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Провеждането на подобен форум има смисъл: всички страни-участнички прекалено бавно изграждат транспортните и енергийни връзки, не на последно място заради отсъствието на политическа воля и единство. Но трудно можем да си представим успеха на подобна инициатива без съществено финансиране от страна на Европейския съюз.

Вече се намесва и Китай, който се превръща във важен инвеститор в региона. Подобно развитие на нещата едва ли устройва Тръмп. Китайските инвестиции в някаква степен заменят за тези страни зависимостта от руските енергоносители. От тук и по-широкото значение на визитата на Тръмп в Полша.

Полските лидери и някои други участници в инициативата „Три морета” ще твърдят, че Русия е дестабилизирала част от Източна Европа, присъединявайки Крим и завземайки част от Източна Украйна през 2014 г. Тези действия коренно подкопаха европейската архитектура на сигурността след 1989 г.

Реакцията на НАТО е усилването на отбраната на балтийските държави и Полша, като САЩ играят водеща роля в този процес. Очаква се, че при Тръмп тази тяхна роля няма да се промени.

„Президентът Тръмп демонстрира привързаност към предишните американски съюзи, защото силните съюзи още повече ще укрепят американската сигурност и американските интереси”, заяви Хърбърт Макмастър, съветник по националната сигурност на САЩ.

Той направи това изказване по време на брифинг в Белия дом, който се състоя на 29 юни. Визитата на Тръмп в Полша в навечерието на неговата среща с Путин – шанс за лидерите от региона да се обединят и да обяснят, как Русия разпространява дезинформация, подкрепя крайнодесни движения и полага всички усилия, за да отслаби още повече страните от Западните Балкани.

Накратко казано, това е възможност да се разтълкува на Тръмп, какво наистина се случва в Европа. Проблемът се състои в това, че в Полша през последните години се появиха редица предубеждения спрямо ЕС. Ярослав Качински, лидер на управляващата партия „Право и справедливост”, заяви в едно неотдавнашно свое интервю, че иска да върне суверенитета и властта от Брюксел във Варшава.

Само до преди няколко месеца Полша се намираше в голямата компания от евроскептични и популистки движения в Европа. Но изборите в Холандия и, по-конкретно във Франция, в съчетание с катастрофалния безпорядък, който Великобритания предизвика след като гласува за излизане от ЕС, отслабиха позициите на Полша.

Полските власти докараха хората от провинцията, за посрещането на Тръмп. От своя страна Евросъюзът най-накрая придобива все по-голяма вяра в бъдещето, след като френският президент Еманюел Макрон пое ролята на новия лидер, водещ Европа напред. В този контекст решителността на партията „Право и справедливост” да ограничи пълномощията на независимите институции в страната, като Конституционния съд, медиите и съдебната система, усилва изолираността на Варшава в ЕС.

Тези действия подхранват нетърпимостта на ЕС към Полша. Варшава както и преди смята, че може да игнорира върховенството на закона, приемайки при това помощта от еврофондовете, изиграла важна роля за модернизацията на инфраструктурата на Полша и привличането на инвестиции.

В Берлин и Париж расте убеждението, че Полша не може да седи на два стола едновременно. Качински за момента не обръща особено внимание на критиката от страна на другите правителства на ЕС. Националистическото консервативно правителство на Полша е обхванато от стремежа да отмъсти на либералното движение „Солидарност”, което през 1989 г. положи основите на пътя към мирен преход от еднопартийна комунистическа система към демокрация. Полското правителство не се изморява да критикува ЕС и да подлага на съмнение ценностите на ЕС, включително основните човешки права и политиките на съюза спрямо мигрантите.

На фона на всичко това полските лидери сега могат да покажат на своите колеги от ЕС, че визитата на Тръмп във Варшава доказва, че Полша не е изолирана. Правителството толкова силно иска да превърне тази визита в голям празник, че дори ще докара хора от провинцията за масовки. Бъдещето на Полша обаче е свързано с ЕС, докато САЩ са гарант на безопасността на Варшава. Полската икономика, инвестиции и търговия са неразривно свързани с Евросъюза. Всяка вяра, че САЩ могат да станат основен икономически и политически партньор на страната, граничи с фантазията.

Впрочем не трябва да се забравя и за енергийните проблеми. Ако въобще съществува някаква голяма тема, обединяваща Качински и Тръмп, то това е тяхната обща позиция срещу газопровода „Северен поток 2”, който е собственост на руския „Газпром” и се подкрепя от консорциум от европейски компании начело с Германия.

Вашингтон призова Берлин да се откаже от проекта, не само защото той удължава зависимостта на Европа и Германия от руския газ, но най-вече защото САЩ искат да изнасят повече газ за Европа. Полша вече започна вноса на американски втечнен газ. Не трябва да се изключва стремежът на Варшава да се превърне в хъб за американски газ. Качински подкрепя Тръмп, критикуващ „Северен поток 2” и Германия. В последно време това въобще не е трудна задача за полското правителство. Въпросът е дали Тръмп наистина иска да влезе в още една битка с германския канцлер Ангела Меркел, която е домакин на срещата на Г-20 тази година?

Джуди Демпси, Фондация „Карнеги”

Доналд Тръмп и полският лидер Дуда  Снимка: БГНЕС

 

Категории МненияЕтикети , , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *