Радев: Връзката на Цветанов с авиацията е, че е на автопилот

Радев: Връзката на Цветанов с авиацията е, че е на автопилот

Държавният глава подчерта, че винаги е настоявал да има незабавен договор с МиГ

 

„Г-н Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира от апартаменти.“ Това заяви президентът Румен Радев преди началото на делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев в СГС, предаде репортер на БГНЕС.

„Винаги съм твърдял три неща към министър Николай Ненчев в много документи: Първо, незабавен договор с РСК МиГ за спасяване на нашата изтребителна авиация, така че да не останем на земята. Второ – в средносрочен план търсене на възможности за диверсификация на доставки и услуги с Полша. Трето, в стратегически план – доставка на нов самолет“, категоричен е президентът.

По делото Радев е призован като свидетел в качеството му на бивш ръководител на ВВС. „Първото условие министър Ненчев не изпълни, второто – също. Министър Ненчев се провали с Полша, успя да издейства само един договор за ремонт на шест двигателя. Но големият договор за интегрирана логистична поддръжка, който той трябваше да сключи и за който го предупреждавах, че ще бъде дълъг и труден, може би невъзможен, министър Ненчев се хвърли към него слепешката. Това е неговата одисея, той катастрофира с Полша, а в същото време отряза доставките от Русия. И накрая – авиацията изпадна в пълен колапс“, каза Радев.

„Всеки един самолет в момента лети с удължени агрегати от нашия инженерно-технически състав, което противоречи на всички технически и технологични норми. Риска го носим ние, а всичко това се случи заради невежество и безхаберие“, добави той.

За срещата си с премиера Бойко Борисов президентът Радев коментира: „Говорихме как да предотвратим войната между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да разпалват. Виждате как някои твърдения, декларации и действия на г-н Борисов все по-често си противоречат с тези на г-н Цветанов. Оценявам усилията на г-н Борисов – това е държавнически подход“, каза Радев.

За създадената парламентарна комисия за избора на изтребител Радев посочи, че „това е опит българският парламент да се превърне в постоянен трибунал за политически въздействия. Този парламент не произвежда закони, а политически скандали“, заяви президентът.

„Г-н Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира от апартаменти. Единствената връзка между г-н Цветанов и авиацията е, че той говори на автопилот. Някой друг му задава курса“ допълни Румен Радев.

Заседанието на 8-ми състав на СГС се гледа при затворени врати заради класифицирана информация, която се съдържа в отговорите пред съда на свидетеля Румен Радев в качеството си на свидетел е и Димитър Стоянов. В залата са бившият министър на отбраната Николай Ненчев и неговите трима адвокати – Радан Кънев, Менко Менков и Петър Божков.

Снимка: БГНЕС

 

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *