Шефът на здравната каса Глинка Комитов подаде оставка

Шефът на здравната каса Глинка Комитов подаде оставка

Между него и управляващите е имало напрежение около парите за болниците

 

 

Управителят на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) Глинка Комитов подаде оставка от поста си.

Комитов е депозирал вчера молбата си в деловодството на Народното събрание за освобождаването си като управител на НЗОК, като е посочил „лични мотиви“.

От здравната каса обаче заявиха, че в петък Комитов е на работа в институцията и е заявил, че вчера не е ходил в Народното събрание, поради което не могат да потвърдят информацията за подадената оставка.

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ обаче е коментирала пред „Медиапул“, че той доброволно е подал оставката си и с него не са водени политически разговори. Тя е посочила, че следващата седмица след приемането на оставката ще бъде открита процедура по избор на нов управител.

Оставката на Комитов се очакваше, тъй като след идването на новия кабинет между него и управляващите има напрежение. На последните заседания на парламентарната здравна комисия той отнесе критики заради неяснотите около финансовите лимити на болниците. Той от своя страна се оплака, че неговите предложения за разпределение на парите са били саботирани от надзорния съвет на НЗОК.

Глинка Комитов бе избран от Народното събрание за управител на НЗОК на 12 март 2015 г. Кандидатурата на Комитов тогава беше единствената и беше подкрепена при гласуването от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и АБВ.

Срещу кандидатурата гласуваха от БСП и „Атака“, а ДПС се въздържа.

В крайна сметка Комитов събра 117 гласа „за“, 22 „против“ и 7 „въздържал се“.

Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

 

Категории Акцент, Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *