Нов скандал с гласуването в парламента

Нов скандал с гласуването в парламента

Устройствата за пръстова идентификация не работят и в парламента може да се гласува с чужда карта, съобщиха депутати от партия „Воля“. Андон Дончев решил да си направи експеримент и гласувал с картата на своя колега Симеон Найденов. Дочул бил разговор между колеги, че системата не работи и затова решил да я изпробва. Така установил техническата неизправност и от „Воля“подали сигнал до председателя на парламента Димитър Главчев.

Телевизия „Скат“ обаче заснела гласуването на Дончев и пред камерата той обяснил, че колегата му Найденов му делегирал правото да гласува, защото излязъл за малко от залата. „За какъв експеримент говорите, пред нашата камера казахте друго“, репликира журналистка от телевизия „Скат“. Именно пред тази телевизия Дончев обяснил защо е гласувал с чужда карта и в обяснението изобщо не ставало дума за експеримент.

Партията на Марешки нарече инцидента „пробив в системата“ и настоява той да бъде отстранен.

В Народното събрание гласуването с чужди карти е отдавнашна практика, припомнят запознати. За да бъде избегнато то, през 2010 г. беше въведена система за гласуване с пръстови отпечатъци. Тя предизвика недоволство от страна на някои депутати, но

Системата за електронно гласуване беше реализирана от фирма „Контракс“ ЕАД, която и до днес получава от Народното събрание 5000 лв. на месец за поддръжка.

Системата е добра, но отворените кодове позволяват друг да гласува вместо титуляра и това не е от днес, съобщи отлично информиран източник на „Студия Трансмедия“ от Народното събрание. По думите му точно системата за гласуване е един от инструментите на всяко парламентарно мнозинство да налага решенията си.

Снимка: http://computermagazine.bg

Категории Акцент, Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *