Цацаров и Колев прекъснаха заседанието на ВСС заради „обстановката“

Цацаров и Колев прекъснаха заседанието на ВСС заради „обстановката“

Протестиращите пред съда посрещнаха с ръкопляскания Панов и викове „Оставка“ към шефа на ВАС

 

 

Мнозинството във Висшия съдебен съвет прекъсна редовното си заседание на пленума заради протест, организиран в защита на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

В проявата се включиха около 50-ина души. Тя бе провокирана от включването в последния момент  точка в дневния ред за сигнал от главния редактор на сайта „Блиц“ Ивайло Крачунов срещу Панов и визира участието на шефа на ВКС в протест срещу изгонването на католическия свещеник Паоло Кортези от Белене заедно с политически лица.

Хората пред ВСС посрещнаха с ръкопляскания Панов при влизането му преди заседанието, докато председателя на Върховния административен съд Георги Колев бе съпроводен с освирквания и викове „Оставка“.

Пред входа протестиращи наредиха болтове по повод инцидента с автомобила на Панов заради отказа на прокуратурата да разследва случая.

Членовете на ВСС гласуваха точките от дневния ред, но като стигнаха до точката, отнасяща се до Панов, Георги Колев и Сотир Цацаров прекъснаха демонстративно заседанието.

Председателят на ВАС заяви, че не може да работи в такава обстановка, въпреки че протестиращите вече си бяха отишли час преди той да вземе думата, което навява съмнения за предварителен сценарий.

Цацаров прочете заглавия от сайтовете „Дневник“ и „Клуб Z“ според него в подкрепа на Лозан Панов като уточни, че това са медии на обвиняем и на подсъдим.

„Присъединявам се към становището на г-н Колев, това не е нормална обстановка за работа. Този цирк ми идва малко в повече. Изгласувахме важните точки за съдебната власт и затова ви пожелавам приятен ден“, заяви Цацаров.

Заседанието напуснаха и останалите от мнозинството около Цацаров. По местата си останаха Соня Найденова, Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Галя Карагьозова, Юлиана Колева, Камен Иванов и Лозан Панов.

Заседанието бе прекратено поради липса на кворум. На въпрос дали съжалява за участието си в подкрепа на отец Кортези, Панов отговори, че то не е било политическо събитие, а проява в защита на човешки права.

Снимка: Сергей Антонов

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *