Новата банка на Пеевски

Новата банка на Пеевски

„Благоевград БТ“ се превръща в компания, финансираща бизнес преструктуриранията и осигурява възможност за легализация на финансови активи през офшорни зони

Официално несвързаното с ДПС депутата Делян Пеевски цигарено дружество „Благоевград БТ“ бавно и упорито се превръща в неговата нова „банка“. Дружеството е част от собствеността на публичното „Булгартабак холдинг“, в което Пеевски се показа за кратко през 2016 г. И което продължава да е крайна мажоритарна собственост на неясно физическо лице, преминаваща през куп лихтенщайнски фондации и дубайски офшорки. За всички тях има достатъчно косвени данни и журналистически разследвания, за да се считат за контролирани от Пеевски.

Какво се случва 

Акционерите на „Булгартабак холдинг“ предстои да гласуват на общо събрание след два дни да продадат на „Благоевград БТ“ други две дъщерни дружества – на холдинга „София БТ“ и „Плевен БТ“. Стойността на операцията за над 100 млн. лв. След тази сделка в „Благоевград БТ“ ще бъде концентрирана цялата останала светла част от бизнеса на „Булгартабак“. Останала, защото само преди два месеца холдингът продаде на British American Tobacco (BAT) повечето си атрактивни марки и дистрибуторската си компания в сделка за 100 млн. евро. Дистрибуторската компания ЕЛД, впрочем, беше собственост именно на „Благоевград БТ“. Каква част от сделката за 100 млн. евро е платена за марките и каква за ЕЛД, не е ясно.

В „София БТ“ пък в момента няма никава дейност и дружеството разполага единствено с атрактивни имоти. Това обаче също не е съвсем точно казано, защото компанията е изнесла част от имотите си в дъщерно дружество. Това е „Сф-БТ“ –  еднолична собственост, засега, на „София БТ“.  Активите косвено ще се контролират от „Благоевград БТ“ след придобиването на „София БТ“. Но по всяко време ще могат да отлетят в която и да е офшорна дестинация.

Но „Благоевград БТ“ продължава да придобива. Последната сделка, за която пише в свой текст „Капитал“ е контролът върху „Техномаркет“.

През една от базовите си фирми в България – дарената от майка му Ирена Кръстева „НСН инвестмънт“ Пеевски купи мажоритарния пакет в „Техномаркет“ в началото на 2016 г. от Едордо Миролио срещу неназована сума. В края на годината депутатът поиска разрешение от КЗК да продаде мажоритарния дял на дубайската фирма TGI Middle East. Това пък е ключово дубайско дружество, над което Пеевски никога не е декларирал собственост. Но което играе важна роля на предавателна кутия в безбройните прехвърляния на дялове в бизнеса на депутата. TGI Middle East е последният обявяван от КЗК краен собственик юридическо лице в „Булгартабак“.

Новата перла

„Капитал“ цитира последната книга на акционерите към 11 януари тази година, според която „Техномаркет“ има трима акционери: TGI Middle East FZE, която е със 72.65%, Domtech holding – Вадуц, с 15.15% и Николай Китов като физическо лице с 12.20%.

На 22 май 2017 г. на общото събрание на „Техномаркет“ вместо TGI Middle East като мажоритарен акционер се явява „Благоевград – БТ“ с пълномощник адвокат Светлана Мартева, която е в ръководството и на „Булгартабак“.

Всичко това означава, че между януари и май 2017 г. се е случила сделка по придобиването на акциите от „Техномаркет“, който е с активи от 191.7 млн. лв. по баланс за 2016 г., без тя да бъде одобрена от акционерите и разкрита на инвеститорите в „Булгартабак холдинг“.

Какво легализира Пеевски

Така благоевградската компания косвено се превръща в основен източник на финансиране за всички операции на ДПС депутата. „Благоевград – БТ“ е буквално „банка“. Но участвайки в многобройните трансакции, вероятно към и от офшорни дестинации, дружеството косвено участва във формирането на съмнителни финансови потоци и бизнес оценки за компании в Дубай, които Пеевски впоследствие декларира като контролирани от него. С последната си декларация пред Сметната палата например Пеевски легализира активи за над 80 млн. лв.

ДПС депутатът посочи, че притежава бизнес в чужбина за над 56 млн. лв. и има влогове в банки за над 5 млн. USD. Според документа Пеевски е собственик на оцененото на 39 млн. лв. дружество MERCURY HOLDING LTD, PROOF METHOD MARKETING със стойност 6.8 млн. лв., INTRUST LIMITED, оценено на 9.8 млн. лв.

Снимка: Сергей Антонов


Текстът е редактиран към 11.50 ч. на 27.06.2017 г.

 

Категории Мнения, ПариЕтикети , , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

1 коментар към “Новата банка на Пеевски”

  1. Пеевски по добре да изпее и другите на които е снасял пари и се е отчитал само така може да отърве кожата като защитен свидетел на интерпол.Защото фирма(Булмафия)няма да му прости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *