ЕК санкционира Google с рекордна глоба от 2.42 млрд. евро

ЕК санкционира Google с рекордна глоба от 2.42 млрд. евро

Eвропейската комисия е наложила глоба от 2.42 млрд. евро на Google заради злоупотреба с доминиращо положение на пазара. Компанията има 90 дни да плати сумата или ще се изправи пред глоби в размер на 5% от средния дневен приход на фирмата майка Alphabet.

Решението слага край на седемгодишното разследване на Брюксел по въпроса дали търсачката е извършила нарушение на европейските правила, като е качвала по-високо в резултатите си линкове към собствената си пазарна услуга Google Shopping. Това е поредната тежка мярка, която еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер налага на глобална фирма.

90% от приходите на търсачката идват от реклама, защото потребителите плащат за услугата със собствените си данни. През 2004 г. Google навлезе в европейския пазар за сравняване на услуги с продукт, наречен Froogle, а по-късно преименуван на Google Product Search и в крайна сметка на Google Shopping. Той позволява на потребителите да сравняват продукти и цените им онлайн и да намират продавачи на всякакви стоки и услуги онлайн.

Вътрешен документ на компанията от 2006 г. показва, че Froogle се е справяла по-зле от конкурентите си. Но подобни услуги разчитат на трафик и компанията е заложила на трафика от търсачката, за да увеличи този към пазарната си услуга, като систематично е започнала да излага резултатите от нея на видни места и да изтласква тези от конкурентните услуги.

Категории Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *