Данаил Кирилов поиска съдиите да не се месят в избора за ВСС от парламента

Данаил Кирилов поиска съдиите да не се месят в избора за ВСС от парламента

Депутатът от ГЕРБ каза, че до края на годината трябва да е готов новият единен орган за борба с корупцията

 

 

Никой от политиците не посмя да се намеси в избора на професионалната квота за нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Нека никой да не се меси на парламента при неговия избор. Това заяви пред Би Ти Ви председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.

Вчера от Съюза на съдиите в България написаха обръщение към депутатите за нарушени европейски изисквания при избора на членовете за ВСС, както се очертава от номинациите. Съдиите трябва да са поне две трети от състава на съдебния орган, подчертават те, като се позовават на документ на ЕК от 2007г.

Депутатът от ГЕРБ добави, че има „огромни съмнения в състезанието в професионалната квота“, но уточни, че това е негово лично мнение. Той призова да няма вмешателство в работата на трите институции, които избират новите членове на ВСС.

Мандатът на този съдебен съвет изтича на 3 октомври. Той се състои от 25 членове, трима от които са членове по право и това са председателите на върховните съдилища и главният прокурор. Депутатите избират 11 души, магистратите също толкова, като те вече излъчиха своите представители.

Впечатляващ беше изборът на съдиите, които, от една страна, демонстрираха висока избирателна активност, а, от друга, направиха своеобразен бунт срещу статуквото, като излъчиха предимно върховни магистрати. Изборът на съдиите беше съпътстван от информация за списък с кандидати, които трябва да бъдат избрани. От него само един влезе в следващия състав на съвета.

Депутатите посочиха 18 души, които да се борят за 11-те места. Изборът и изслушването им ще са през септември, а Кирилов уточни, че може да бъдат препитани предварително преди официалното изслушване.

Той каза още, че до края на годината трябва да е готов новият единен орган за борба с корупцията. По думите му това няма да е мега структура, тъй като не се предвижда увеличение на работния състав спрямо този, който имат в момента институциите, които ще попаднат във въпросния антикорупционен орган.

Предвижда се начело на структурата да бъде комисия от не повече от 5 души. Трима от тях ще са от квотата на Народното събрание, а по един ще посочат президентът и премиерът. Това се прави, за да няма концентрация на властта в едно лице.

 

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *