Съдиите се обърнаха към депутатите по повод избора за ВСС

Съдиите се обърнаха към депутатите по повод избора за ВСС

 

„Съдиите – членове на Висшия съдебен съвет, избрани от техни колеги съдии, трябва да съставляват голямо мнозинство от членовете.“

Това се казва в обръщение към народните представители от Съюза на съдиите в България по повод избора на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота.

„Съюзът на съдиите в България изпитва удовлетворение, че дългогодишните усилия на организацията за законодателно въвеждане на  принципа  „един магистрат – един глас“ при избиране на Висшия съдебен съвет са отразявали действителните стремежи на съдиите да участват пряко в изборния процес. Не така стои въпросът с друг принцип, установен като международен стандарт.“

Съдиите се позовават на документ на Консултативния съвет на Европейските съдии от 2007 г., където този принцип е спазен.

„Ясно е, че този международен стандарт не се постига при настоящото конституционно устройство на органа – от четиринадесет членове на съдийската колегия и двадесет и пет на пленума само шест са членовете съдии, избирани пряко от действащи съдии. Ето защо за нас е толкова важно и възлагаме такива големи надежди на народните избраници при предстоящия избор от парламентарната квота във Висшия съдебен съвет да влязат почтени и достойни професионалисти“, се казва в обръщението към депутатите.

„Съдиите в Република България  на 17 и 18 юни 2017 г. произведоха успешен избор на шест членове от професионалната квота на съдийската колегия в бъдещия Висш съдебен съвет.

Изборът беше предшестван от сериозен дебат за качествата на кандидатите и по преобладаващото мнение беше честен и открит. Ние, като действащи съдии, изпълнихме своя дълг. Избирателната активност достигна близо деветдесет процента – нещо невиждано на общи парламентарни избори през последните десетилетия, припомнят съдиите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Категории ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Съдиите се обърнаха към депутатите по повод избора за ВСС”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *