Италия спасява две банки със 17 млрд. евро

Италия спасява две банки със 17 млрд. евро

Италия ще направи нов опит да спаси доверието в банковата сис ситема след като правителството в Рим обяви, че ще покрие със 17 млрд. евро лошите кредити на две средно големи банки – Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza. Преструктурирането на банките и държавната помощ беше одобрена и от Европейската комисия. „Европейската комисия одобри съгласно правилата на ЕС италианските мерки за улесняване на ликвидацията на банките, която ще бъде извършена съобразно италианските закони за неплатежоспособност“, се казва в съобщението на ЕК. Решението на Брюксел в неделя идва, след като в петък Европейската централна банка обяви двете финансови институции за фалиращи.

В понеделник италианският министър на икономиката Пиер Карло Падоан обяви детайли от спасителния план. Според него държавата ще поеме гаранции на стойност 12 млрд. евро, а други 5 млрд. евро от парите на данъкоплатците ще бъдат директно налети в операцията. Като краен ефект активите на  Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza ще бъдат поети от Intesa Sanpaolo.

Категории Пари, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *