Албанците избират парламент и чакат знак от Брюксел

Албанците избират парламент и чакат знак от Брюксел

Страната получи статут на кандидат за член на ЕС, надява се до края на годината да има и дата за начало на преговорите

 

Албанците избират парламент за девети път, откакто създаденият под ръководството на Енвер Ходжа комунистически режим рухна през 1991 г. Оттогава страната влезе в НАТО и получи статут на кандидат за член на Европейския съюз, а управляващите се надяват, че до края на годината Тирана ще има и дата за начало на преговорите с Брюксел.

Вотът трябваше да се състои на 18 юни, но датата беше сменена при преговори с ЕС между управляващи и опозиция. Последната дълго време отказваше да се регистрира за вота и призоваваше той да се проведе на друга дата.

На тези избори отново ще се изправят една срещу друга двете водещи коалиции, водени от Социалистическата партия на премиера Еди Рама, който се бори за втори мандат, и от опозиционната Демократическа партия на Лулзим Баша. ДП, която месеци наред бойкотираше парламента и отказваше да участва в избори, има всички шансове да излъчи Баша като нов лидер и да поеме властта, като се има предвид ниският рейтинг на Рама, предава „Танюг“.

Критиците на Рама го обвиняват, че по негово време процъфтяват „канабизацията“ (от канабис – бел. р.) на Албания, разцветът на престъпността и корупцията и използването на националистическа реторика.

Третата по големина партия е Социалистическото движение за интеграция, политически субект, без който вероятно няма да е възможно да се състави ново правителство, освен ако не се формира така наречената „широка коалиция“ между СП и ДП. Според последните проучвания СП би спечелила най-много гласове, но не достатъчно, за да формира самостоятелно правителство. Демократическата партия изостава зад Социалистическата, а Социалистическото движение за интеграция е на трето място.

Премиерът казва, че правителството ще работи Албания да постигне минимум 5% икономически ръст на годишна основа през следващите четири години и да намали държавния дълг от 71 на сто от брутния вътрешен продукт до около 60%. Социалистите обещават реформи и в енергийния сектор и земеделието, а залагат много и на очакваната от Европейския съюз правосъдна реформа. Рама, който е и бивш кмет на Тирана, сега е заложил като част от платформата си икономическо развитие и подобряване на средата в центровете на големите градове – каквито успява да въведе в столицата, докато я управлява.

Баша, който също е бил кмет на Тирана, заема поста през 2011 г., след два мандата на Рама, и остава на него до 2015 г. Под ръководството му ДП обещават ниски данъци и борба с корупцията. Той често цитира данни на американския Държавен департамент, според които Албания се е „канабизирала“ и е заела „водеща“ регионална роля в наркотрафика. Баша обещава да върне плоския данък, но не на предишната му стойност от 10%, а 9 на сто (от 2014 г. данъчната система е прогресивна с три степени), както и безплатна храна в училищата, нова здравна система и борба със социалното неравенство.

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *