Трима от ВСС издигнаха втора кандидатура за шеф на ВАС

Трима от ВСС издигнаха втора кандидатура за шеф на ВАС

Георги Колев не бе убеден, че втората кандидатура е съобразена с решението на пленума на съда

 

 

Трима членове на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет издигнаха втора кандидатура за председател на Върховния административен съд (ВАС). Съдия Соня Янкулова бе номинирана от Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Камен Иванов, съобщи сайтът „Съдебни репортажи“.

Преди две седмици Пленумът на ВАС издигна кандидатурата на съдия Георги Чолаков, ръководител на Второ отделение в съда. Номинация бе направена и за съдия Янкулова, като тя събра по-малко гласове, а според правилата на съда пленумът може да издигна само един кандидат.

Номинацията за съдийката бе представена от един от вносителите – Юлия Ковачева, която заяви, че Янкулова е съдия от кариерата. Ковачева подчерта, че изпитва дълбоко уважение към решението на Пленума на ВАС да издигне Чолаков, но в хода на конкурса кандидатите ще представят концепции за развитието на ВАС, административните съдилища и визия за издигане авторитета на съдебната система, нейната независимост и отчетност.

“Длъжността председател на ВАС поставя високи изисквания. Те стоят и пред органа, на който е възложено да проведе избора. В този контекст съдия Янкулова отговаря на професионалните и нравствени стандарти. Личната ми увереност е, че настоящата процедура ще приключи с избор, основан на обективна оценка на качествата на двамата кандидати, които участват в нея”, посочи Ковачева.

Галина Карагьозова заяви, че вносителите на предложението дължат отговор дали номинацията на Янкулова представлява несъобразяване с решението на Пленума на ВАС. Според него това категорично не е така. “Аз и колегата Юлия Ковачева сме хората в съвета, които много отдавна поддържаме идеята за разширяване на съдийското самоуправление. Когато се приемаше пакетът, написахме и становище в тази насока и винаги сме поддържали и защитавали необходимостта от по-широко въвеждане на съдийско самоуправление. Адмирирахме нормите, които касаят съдийското самоуправление. Дълбоко уважавам това правомощие, което се вмени на пленумите на ВАС и ВКС да номинира свои председатели. Номинирането на съдия Янкулова не е несъобразяване. Тя бе другата номинация на Пленума на ВАС”, поясни Карагьозова.

По думите й двамата кандидати, в едно честно състезание, ще имат възможността да развият идеите си за управлението на ВАС, за системата на административните съдилища, за мястото и ролята в цялата съдебна система и отражението ? в обществото.

Припомни също, че според правилата на ВАС изслушване на идеите на кандидатите не е имало, макар да са се чули такива гласове на съдии. Ето защо с издигането на кандидатурата на Соня Янкулова, вносителите на предложението дават възможност за почтено състезание на идеи, в което всички да се убедят в качествата на двамата кандидати.

Карагьозова цитира и думите на съдия Янкулова пред Пленума на ВАС след издигането на номинацията й. “Благодаря за номинацията. За мен тя е изключителна чест и двойно по-голяма отговорност. А аз съм отговорен човек. Второ. Бих искала в рамките на тази кампания да запазим личното и нашето общо достойнство, да запазим себеуважението и колегиалните отношения. Живот ще има и утре, ще има и след месец септември. Важно е кой ще бъде председател на съда, но по-важно е да съхраним човешките си отношения, защото и след утре ще продължим да работим заедно, някои от Вас – доста дълго. А според мен, няма нищо по-ценно от нормалните колегиални и човешки отношения. Те се това, което в края на краищата ни крепи, дава ни сили и удовлетворение. Колегите с по-дълъг професионален опит знаят много добре, че не е важно от коя област на административното право са делата, които разглеждаш, а с кого си заедно в състав. Защото ние всички сме професионалисти и можем да гледаме дела от всяка една област на административното право. Важното е да изпълняваме професионалните си задължения в спокойна атмосфера и с достойнство.

Трето. Аз обичам работата си. За мен съдийството е изключително благодатна професия, която ти позволява да бъдеш човек с мисия. Две са нещата, които считам, че са решаващи за истинския професионализъм в нашата работа – независимостта и достойнството. Личната и институционалната ни независимост е гаранция за свободата на всеки от нас. И тук не става въпрос да сведем независимостта до това кой къде и с кого се вижда. Ние сме разумни хора. Съдийската независимост е състояние на духа. Институционалната ни независимост е състояние на правовата държава. Но съдийската и институционалната ни независимост не могат да съществуват без зачитането на човешкото и професионално достойнство на всеки от нас. Това са ценностите, които считам, че председателят на съда трябва да отстоява и спазва. Другото е въпрос на упорита ежедневна работа”, е казала съдия Янкулова.

След представянето на кандидатурата председателят на ВАС Георги Колев взе думата. Каза, че външните наблюдатели ще направят оценка дали днешното предложение е съобразяване с решението на Пленума на ВАС. Призна, че той е имал резерви по отношение на обхвата на съдийското самоуправление, но винаги се е съобразявал с него.

Днес бе последното заседание на ВСС, на което можеше да се издигат кандидати. Изборът е насрочен за 11 септември.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *