Приеха закон за разрушаване на паметниците на комунизма в Полша

Приеха закон за разрушаване на паметниците на комунизма в Полша

В страната има най-малко 469 подобни обекта, като около 250 са посветени на Червената армия

 

 

Долната камара на полския парламент гласува изменение на закона за забрана на комунистическа пропаганда и символи на тоталитарния строй, като той засяга също сгради и обекти.

В документа се предвижда и разрушаване на паметници от съветската епоха, включително паметници на Червената армия, предаде ТАСС.

На първо и второ четене повечето депутати от полските партии в парламента подкрепиха поправките. 408 депутати са гласували „за“, седем – „против“ и 15 „въздържал се“.

В закона се казва, че паметниците и други подобни обекти „не могат да отдават почит на лица, организации, събития или дати, символизиращи комунизма и други тоталитарни системи“. В него обаче не се засягат паметници, разположени в гробища.

Полските депутати предлагат комунистическите паметници да бъдат съборени в рамките на една година след влизането в сила на закона. В страната има най-малко 469 подобни обекта, като около 250 са посветени на Червената армия.

Законът се приема символично на днешната дата, когато през 1941 г. Германия напада СССР. По време на комунистическия режим 22 юни се води за начало на Втората световна война. В учебниците по история в страните от соцлагера не се споменаваше за договора Молотов-Рибентроп.

Той е сключен на 23 август 1939 г. между Германия и СССР и на 1 септември двете държави си поделят Полша. СССР окупира Литва, Латвия и Естония, а от Румъния са откъснати територии (Молдова и Северна Буковина) и присъединени към СССР.

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *