Макрон: Циничното отношение към ЕС ще има политически последици

Преди срещата на върха в Брюксел

Макрон: Циничното отношение към ЕС ще има политически последици

Френският президент определи политиката на Доналд Тръмп като „непредвидима“

 

 

Френският президент Еманюел Макрон смята, че страните от Европейския съюз, които ползват финансите му, но обръщат гръб на принципите, трябва да усетят „пълните политически последици“, предаде агенция Ройтерс.

„Това е двойна измяна. Те решават да изоставят принципите на ЕС, обръщат гръб на Европа и се отнасят цинично към съюза, който им дава пари, без да уважават неговите ценности“, посочи Макрон.

В интервю пред няколко европейски вестника, между които „Гардиън“, „Паис“, „Зюддойче цайтунг“, „Фигаро“ и др., Макрон заяви, че съществува напрежение между западните и източноевропейските страни заради геополитическото им наследство, но не и конфликт.

Френският президент имаше предвид полското националистическо правителство, което от година е в спорове с ЕС заради поредица реформи, за които Брюксел твърди, че отслабват независимостта на съдебната система и подкопават демократичните принципи. ЕС е в лоши отношения и с унгарския премиер Виктор Орбан, който е най-евроскептичният лидер в блока.

„Европейските страни, които не зачитат правилата, трябва да плащат пълните политически последици“, подчерта Макрон в интервюто. Говорейки ден преди срещата на високо равнище в Брюксел, където ще направи своя дебют, Макрон предупреди, че ЕС ще бъде отслабен, ако бъде позволено на отделни негови членове да нарушават правилата.

Той определи политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп като „непредвидима“ и „източник на безпокойство за света“ и изрази надежда, че САЩ ще се върнат в Парижкото споразумение за климата. „Надявам се, че Тръмп ще промени позицията си. Защото всичко е взаимно свързано. Не можем да се борим с тероризма ефективно, без да предприемем действия за климатичните промени“, каза Макрон.

Според френския президент Европа трябва да възприеме общ подход в областта на отбраната и политиката за сигурност, за да се защитава по-добре. Съюзът трябва да се справя по-добре с охраната на границите си, с миграцията и молбите за убежище, добави Макрон. Той поднови призива си за единен бюджет на еврозоната и изрази надежда, че Германия няма да се противопостави на идеята. Най-младият френски лидер след Наполеон заяви също, че иска да превърне френско-германския тандем в движеща сила за по-тясна интеграция в Европа.

По темата за Сирия Макрон каза, че не вижда легитимен приемник на сирийския президент Башар Асад и че Франция не смята вече неговото напускане на властта за предварително условие за решаването на 6-годишния конфликт. Той добави, че Асад е враг на сирийския народ, но не и на Франция и че приоритет за Париж е борбата с терористичните групировки и да не се допусне Сирия да се превърне в провалена държава. Неговите идеи за Сирия са в ярък контраст с позициите на предишното френско правителство.

БТА

Снимка: Ройтерс

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *