Тръмп посрещна президента на Украйна Петро Порошенко

Тръмп посрещна президента на Украйна Петро Порошенко

Москва с ответни мерки срещу новите санкции на Вашингтон срещу Русия

 

 

Американският президент Доналд Тръмп се срещна в Белия дом с президента на Украйна и изрази подкрепата си за мирното разрешаване на конфликта в източна Украйна, съобщава Ройтерс, цитирана от Фокус.

Агенцията отбелязва, че президентът на САЩ не е коментирал ролята на Русия, въпреки че неговата администрация наложи нови санкции на Москва.

Тръмп разговаря в Овалния кабинет с украинския президент Порошенко, като срещата официално бе наречена „посещение“, след като украинският лидер се срещна и с вицепрезидента Майкъл Пенс.

Пред телевизионните камери Тръмп заяви, че „е постигнат голям напредък“ между двете страни, и че между САЩ и Украйна има „много, много добри дискусии“.

От своя страна Порошенко нарече Доналд Тръмп „един от най-надеждните поддръжници“ и „стратегически партньори“ за Украйна. Той описа срещата си с американския президент като „пълноценна и абсолютно детайлна“.

От своя страна Доналд Тръмп е заявил, че подкрепя напълно „Договореностите от Минск“ и най-вече основните положения в документа – изтегляне на всички въоръжени сили и най-вече на артилерията, танковете и системите за залпов огън, както и допускането на наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във всяка точка от линията на конфликта.

Отделна тема на разговорите между двамата президенти е била военно-техническото сътрудничество, както и взаимоотношенията в енергетиката.

Петро Порошенко е предал на американския си колега Тръмп писма от роднини на украинци, които незаконно са задържани в руски затвори. Вестникът коментира, че Порошенко очевидно се надява американският президент да повдигне тази тема на срещата си с Владимир Путин през юли в Хамбург.

Малко преди срещата стана ясно, че още 38 физически и юридически лица са включени в списък със санкционирани хора и компании на Министерството на финансите на САЩ във връзка с конфликта в Украйна.

Русия започва разработването на ответни мерки срещу новите санкции на Вашингтон срещу Русия, съобщава междувремено РИА Новости. В свое изявление зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че „за пореден път съжаляваме за пропуснатите възможности към подобряване на двустранните отношения и ще предприемем съответните мерки от наша страна“.

„Нееднократно и на различни равнища Москва е подчертавала, че се отнася към политиките на САЩ, съдейки не по изявленията, а по делата“, казва още в изказването си пред РИА Новости руският зам.-министър на външните работи.

Снимка EPA/БГНЕС

 

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *