Лозан Панов се отказа от колата на НСО след инцидента с мерцедеса

Лозан Панов се отказа от колата на НСО след инцидента с мерцедеса

Шефът на ВКС бил приятно изненадан от избора на съдиите за нов ВСС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се отказа от колата на Националната служба за охрана (НСО), съобщава „Правен свят“.
Това е обявил лично той преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет, а повод за решението му е постановлението на Военно-окръжната прокуратура в София, която отказа да образува досъдебно производство за инцидента с колата на службата, която е ползвал Панов.
При служебно пътуване до Берковица на 1 юни от задната лява гума на „Мерцедес S“ на НСО, в която пътувал Панов, са изпаднали два болта, а останалите 3 били разхлабени и председателят на ВКС заподозрял, че може да става дума за атентат. Той уведомил шефа на НСО ген. Ангел Антонов, а за случая се разбра, след като Панов сам го разгласи след среща с президента Румен Радев.
„За мен е странна констатацията, че специализираният транспорт на НСО предлага S класа, на която могат болтовете при интензивно движение със завои да се саморазвият до изпадане. В постановлението на прокуратурата не се казват няколко важни обстоятелства, за които съм дал своите обяснения. Първо, с водача на автомобила сме информирали НСО и неговите началници, говорил съм с директора и съм обяснил какво се е случило, но разбирам, че той не е разбрал. На следващия ден съм написал писмо до НСО. Това е и причината няколко дни по-късно да информирам президента. Едва след това имаше реакция на прокуратурата.
Констатациите, че на такава марка автомобил могат да се развият болтовете на задна лява гума означава само едно – че няма сигурност при осигуряването на специализирания транспорт на НСО и в този смисъл това, което мога да направя, е да се откажа от използването на автомобил на НСО и да ползвам автомобилите на ВКС, което направих още днес“, заяви Панов.
Той каза, че още днес ще уведоми директора на НСО и добави, че се надява този път той да разбере какво му казва. Панов подчерта, че познава шофьора на НСО, с който е пътувал до Берковица и изключва той да е повредил умишлено автомобила.
„Днес се придвижих с автомобил на съда и не виждам нищо лошо и нередно. Никой не може да ме задължи да ползвам такъв транспорт. Ще направя каквото е необходимо“, каза още Панов за решението си да се откаже от услугите на НСО.
Председателят на ВКС коментира и избора на съдиите за техните шестима представители в следващия Висш съдебен съвет, като подчерта, че е приятно изненадан от направения избор и от високата избирателна активност. Панов изрично посочи мнозинството, с което съдия Цветинка Пашкунова беше избрана още на първи тур.
„Съдиите се довериха на съвестта си, за да имат Висш съдебен съвет, в който да побеждават аргументите, нормалността, изобщо, коректният диалог. Надявам се, че това ще се случи“, каза Панов.
Според него обаче парламентарната квота в Съдийската колегия във ВСС трябва да бъде намалена, за да има мнозинство на съдии, избрани от съдии. По думите му, аргументите за промяна на Конституцията не надделяват пред аргументите на логиката и на изискванията на Венецианската комисия.
„Имаме шестима съдии, избирани от магистратите, имаме шестима, избирани от парламента и двамата председатели на ВКС и ВАС. Те не се избират от магистратите, а от Пленума на ВСС. Той се състои само от шестима магистрати съдии, а останалите са избрани от квотата на колегите прокурори, един следовател и 11 избирани от парламента. Очевидно е, че когато говорим за несъстояла се реформа, то точно това не се случи през онзи декември на 2015 г. Посоката на реформата, за мен, категорично трябва да бъде насочена към намаляване на парламентарната квота във ВСС – не за нейното премахване, а за намаляване, за да може обществото чрез парламента да има своята позиция във ВСС“, обясни виждането си Лозан Панов, цитиран от Правен свят.
Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *