Започват преговорите за Брекзит

Започват преговорите за Брекзит

Великобритания  започва днес преговорите си с Брюксел за напускането на Европейския съюз.

Британският министър на напускането на ЕС Дейвид Дейвис обяви, че в преговорите е ясно само едно нещо – „Ние напускаме ЕС“. Преговорите трябва да определят условията, при които Великобритания ще напусне съюза, както и какви ще са отношенията с континента в следващите десетилетия.

 

На 30 март 2019 г. процесът по напускане приключва. Ако двете страни не се договорят, раздялата ще е без споразумение или т.нар. твърд Брекзит, но ако Лондон и 27-те се съгласят, срокът за преговори може да бъде удължен.

 

Преговорите започват и почти 3 месеца, след като премиерът Тереза Мей официално уведоми партньорите си за желанието на страната си да се раздели с тях и така бе задвижен 2-годишен процес. Той трябва да приключи през март 2019 г. и засега почти нищо за бъдещето не е ясно.

Освен това самото бъдеще на Тереза Мей като премиер не е ясно, след като тя рискува и се провали преди 10 дни в опита си да извоюва по-голямо парламентарно мнозинство за своята Консервативна партия.

Дейвис, който за разлика от Мей отдавна агитира за Брекзит, ще се срещне в 11 часа с Мишел Барние, бившият френски министър и настоящ еврокомисар с мандат да ръководи преговорите от името на ЕС. След първата сесия, за която са предвидени 7 часа, двамата ще дадат пресконференция.

 

Категории Акцент, Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *