ГЕРБ обяви номинациите си за ВСС. Кой кой е

ГЕРБ обяви номинациите си за ВСС. Кой кой е

Досега три парламентарни групи са номинирали представители за ВСС – ГЕРБ, ДПС и ВОЛЯ

Водещата управляваща партия ГЕРБ обяви номинациите си за за членове на Висшия съдебен съвет. Сред кандидатите има двама върховни съдии, двама прокурори и един адвокат. Имената бяха обявени на брифинг на председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Народното събрание трябва да излъчи 11 души, като за първи път депутатите трябва да правят предложенията си за конкретната колегия. Изслушването и изборът вероятно ще са в началото на септември, припомня „Дневник“.

Кои са кандидатите

Предложението на ГЕРБ е за съдийската квота да бъдат избрани заместник-председателят на Върховния административен съд и вече веднъж член на съвета – Боян Магдалинчев, и Вероника Имова от наказателната колегия на ВКС, която е председател на комисията по атестиране.

Номинираните за прокурорската колегия са Калина Чапкънова – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и Гергана Мутафова – ръководител на Районна прокуратура – Пловдив.

Преди няколко дни стана известно, че Георги Марков от ГЕРБ е внесъл номинацията на Мирослав Джеров. Джеров е адвокат от 2000 г. и е син на депутата от СДС Александър Джеров във ВНС.

„Смятаме, че сме подбрали юристи с безупречна репутация и огромен професионален опит“, обяви при представянето на кандидатите Данаил Кирилов. Той обяви, че ако те бъдат избрани, ще допринесат за развитието на този орган.

Също днес станаха известни и номинациите на ДПС, внесени като предложения на отделни депутати. Хамид Хамид предлага за член на съдийската колегия на ВСС заместник-председателя на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев, който преди три години беше кандидат за председател на съда, но ВСС бе принуден да отхвърли кандидатурата му, след като стана ясно, че е обект на прокурорска проверка.

Йордан Цонев предлага за член на прокурорската колегия командированата като шеф на следствения отдел към Софийската градска прокуратура Пламена Апостолова.

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки номинира варненския прокурор Владислав Томов.

ВСС се състои от 25 членове, които са разделени в две колегии – съдийска (14 членове) и прокурорска (11 членове). Единадесет от членовете на съвета се избират пряко от магистратите на отделни общи събрания, единадесет се избират от парламента, а тримата големи (председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор) са членове на съвета по право. Прокурорите и следователите вече избраха своите представители в съвета (един следовател и четирима прокурори), а съдиите ще гласуват този уикенд за своите шестима представители.

Предстои изборът на парламента – шестима в съдийската колегия и петима – в прокурорската, който окончателно ще оформи образа на следващия ВСС. До момента на сайта на Народното събрание са публикувани общо 8 номинации от три парламентарни групи – ГЕРБ, ДПС и ВОЛЯ. Крайният срок за издигане на номинации от парламента е 21 юни.

Парламентарната квота на ВСС се състои от 11 изборни членове, от които парламентът трябва да разпредели по квоти – шестима за съдийската квота и петима – за квотата на прокурорите и следователите.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *