Парламентът отхвърли мажоритарните избори

На първо четене

Парламентът отхвърли мажоритарните избори

От ДПС обясниха, че се отказват от партийните си интереси в името на националните

 

С 98 гласа „за”, 121 – „против” и 1 – „въздържал се”, парламентът отхвърли на първо четене внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, предвиждащи промяна в избирателната система на страната ни.

В подкрепа на абсолютната мажоритарна система в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната гласуваха 87 народни представители от ПГ на ГЕРБ, 10 от ВОЛЯ и 1 независим. „Против” законопроекта гласът си дадоха 72 народни представители от „БСП за България”, 26 от „Обединени патриоти” и 23 от ДПС. Само един народен представител – от БСП, гласува с „въздържал се“.

Със законопроекта вносителите целяха промяна на изборните правила при избори за народни представители и преминаването от пропорционална към мажоритарна система, в резултат на проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум.

Депутатът от БСП Александър Паунов каза, че щом Цветанов е преборил проф. Пантев, значи няма мажоритарен вот, а играят парите. Цветан Цветанов му отговори от парламентарната трибуна, че е спечелил изборите в Търново, защото е обикалял без да спре из страната.

„А с Пантев си пиехме сутрин кафе в хотела, вечерта се връщам, той пак там“, каза Цветанов. А това, че вас ви местят, за да влезете като депутат, е друго. Всички избрани от ГЕРБ са номинирани на реално действащи политически структури, имат приемни дни и се срещат с избирателите си и затова имат по-голям авторитет“, обясни Цветанов.

ДПС, с чийто гласове мажоритарният вот мина на правна комисия, а после се отметнаха от решението си, днес няколко пъти обявиха от трибуната, че са против предложения от ГЕРБ законопроект.

Рамадан Аталай каза: „Искам да обява, че ДПС се отказва от партийните си интереси в името на националните интереси. Представете си, че в този парламент влязат нарциси – имахме такива в предишното Народно събрание и сега имаме – аз не си представям как ще работи той. ГЕРБ предлага този законопроект с ясното съзнание, че няма да мине в тази зала. Те, ако разберат, че ще мине, ще напуснат залата“, каза Аталай.

Пламен Христов от партията на Марешки също обясни позицията им: „Ние сме твърдо за въвеждане на мажоритарния елемент за страната. И ние имаме идеи – внесохме наше предложение за изменение на Изборния кодекс, което обаче се различава от това на ГЕРБ, които предлагат 240 района. Ние предлагаме 31 многомандатни избирателни района. Така ще се спестят немалко средства за организирането на избори“, обясни депутатът от Воля.

 

Снимка: БГНЕС

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *