Япония позволи на император Акихито да абдикира

Япония позволи на император Акихито да абдикира

Това ще е първото слизане от трона на действащ император от 200 години

Парламентът на Япония прие закон, който позволява на император Акихито да се откаже от трона и да го предаде на най-големия си син принц Нарухито. Очаква се смяната на престола да се осъществи през 2018 г. Това ще бъде първата абдикация в Япония от над 200 години,  пише „Джапан Таймс“.

В гласуването в парламента са 235 от общо 242 депутати в горната камара и всички подкрепиха документа. То представлява специално изключение за конкретния случай и няма да се отнася по право и за други подобни казуси.

Законите в Япония определят монархът да управлява до смъртта си. Последният владетел, който се е отрекъл от престола приживе е император Кокаку, управлявал в края на XVIII и началото на XIX век. Той абдикира на 46-годишна възраст и предава през 1817г. престола на сина си.

Акихито, който е на 83 години трябва да предаде престола на 57-годишния Нарухито на определена чрез указ дата в рамките на три години след влизането му в сила.

Акихито направи изненадващо изявление миналата година, в което изрази опасения, че заради напредналата си възраст може да не бъде способен да изпълнява императорските си задължения.

Съгласно следвоенната Конституция на страната от 1947г. владетелят не може да управлява и изпълнява само представителни функции. Той няма право без съгласието на парламента да получава или да дарява собственост, смята се за духовен водач на нацията и разполага с политическа неприкосновеност.

Престолонаследник може да е само мъж, но в страната се води дебат дали това да не се промени, за да може принцеса Айко, дъщерята на престолонаследника Нарухито, един ден да стане императрица.

Категории Общество, ЦивилизацияЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *