Пирова победа за Тереза Мей

Пирова победа за Тереза Мей

Консервативната партия на премиера на Великобритания Тереза Мей печели предсрочните избори, но губи мнозинството си. Това показват последните извадки от преброените вече гласове.

В първите коментари за изборите Тереза Мей обяви, че ще се опита да остане на поста си и да състави правителство, което да изведе Великобритания от ЕС. “В този момент повече от всичко друго тази страна се нуждае от период на стабилност”, каза тя, след като стана ясно, че е преизбрана за депутат от избирателния си окръг Мейдънхийд.

“И ако, както показват прогнозите, Консервативна партия спечели най-много места в парламента и вероятно най-много гласове, ще бъде наше задължение да гарантираме, че ще имаме този период на стабилност и точно това е, което аз ще направя”, заяви Тереза Мей.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин вече призова Мей да подаде оставка, а лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън каза, че резултатите от вота са катастрофални за Мей.

national-seat-predictiСпоред актуализирани прогнозни данни на Би Би Си консерваторите се очаква да спечелят 316 места, като това е с 15 по-малко в сравнение с предходните избори през 2015 г. За да имат мнозинство, те трябва да разполагат с 326 места в парламента, който има 650 места.

Прогнозите показват, че лейбъристите имат ще имат 265 места, което е с 33 места повече в сравнение с предишните избори. Шотландските националисти ще останат трети с 34 места. На предишните избори те имаха 56 места в парламента. Либералдемократите получават 13 места, което е с 5 повече.

Мей получи подкрепа от Северноирландската Демократична юнионистка партия. Представители на партията заявиха, че са склонни да преговарят с премиера Тереза Мей, за да й помогне да състави правителство.

Категории Мнения, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *