Партията на Тереза Мей печели вота, но губи мнозинството си

Първи резултати

Партията на Тереза Мей печели вота, но губи мнозинството си

Курсът на паунда към долара падна спрямо предишното затваряне на сесията

 

 

Консерваторите на премиера Тереза Мей печелят извънредните парламентарни избори във Великобритания според първоначалните резултати. Партията обаче няма да има абсолютно мнозинство, за което са необходими поне 326 мандата, защото получава 318 депутатски места.

В долната камара на британския парламент консерваторите получават 42,3%, лейбъристите 40,3% , либералдемократите -7,1%, ЮКИП има около 1,9%, Зелените остават с 1,6%.

Телевизия „Скай нюз“ съобщи, че според досегашното преброяване нито една партия няма да получи мнозинство в долната камара на парламента – Камарата на общините.

По този начин според предварителните прогнози в Обединеното кралство може да се наложи да се сформира така нареченият „висящ“парламент“. Британската Консервативна партия получи първия си удар при гласуването в парламентарните избори когато младшият министър в министерството на финансите Джейн Елисън отстъпи на представителката на лейбъристите в своя избирателен район Батърси в южната част на Лондон.

Сензация предизвика и отпадането от Камарата на общините на лидера на парламентарната фракция на Шотландската национална партия Ангъс Робъртсън. Отпадна от парламента и бившият лидер на националистите в Шотландия Алекс Салмънд.

Въпреки че Шотландската национална партия (ШНП) ще загуби най-много места в парламента на Обединеното кралство след предсрочните парламентарни избори, големият губещ остава Тереза Мей. Премиерът и лидер на Консервативната партия не успя да мотивира избирателите да ѝ дадат широк мандат и сигурни позиции в навечерието на преговорите с ЕС за Брекзит.

Тя не само загуби абсолютното мнозинство в парламента, но и бе подложена на унизителна критика както от крайнодесния партиен ЮКИП, така и от лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, които направо й поискаха оставката като премиер от различни позиции. Според прогнозните резултати консерваторите губят 13 места, а лейбъристите печелят още 35 мандата.

Призив да си помисли за лидерското място отправи и депутатката от управляващата партия. В Шотландия консерваторите печелят 11 места от ШНП. Тя губи и 6 места в полза на лейбъристите, и три в полза на либералдемократите.

Очаква се, че Мей ще си намери с кого да формира мнозинство. Юнионистите от Северна Ирландия са най-вероятният ѝ съюзник, но те ще поискат в замяна повече власт за партията си на местно равнище. Тереза Мей увери, че консерваторите ще осигурят „стабилност” на страната след извънредните парламентарни избори в четвъртък.

Каквито и да са резултатите Консервативната партия ще осигури възможността да изпълним този дълг да осигурим стабилност, заяви Мей, след като стана известно, че е преизбрана в долната камара на парламента.

Паундът се срина спрямо долара в петък сутринта с над 1,5%, след като се очертаха предварителните резултати от изборите за парламент във Великобритания, сочат данните от търговете. Около 7:14 часа, курсът на лирата спрямо предишното затваряне на сесията бе стигнал 1,275 долара от 1,2957 долара.

Снимка: БГНЕС

 

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Партията на Тереза Мей печели вота, но губи мнозинството си”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *