Продажбата на Нова телевизия се отлага

Продажбата на Нова телевизия се отлага

Шведската MTG е отказала да продаде българския си бизнес на Дидие Щосел и воден от него консорциум инвеститори. Засега

Сделката по продажбата на Нова телевизия е спряна. Шведската компания Modern Times Group (MTG) е отказала да продаде българския си бизнес на управляващия го Дидие Щосел и воден от него консорциум инвеститори.

Според информация на „Студия Трансмедия“ MTG е отклонила предложението на консорциума на Щосел с мотива, че в момента компанията има натрупана достатъчно голяма ликвидност и не планира продажби на свой бизнес. Това звучи като съвсем бланкетен отговор, който е изпратен от MTG само с цел да се отклони подадената оферта.Според източник на „Студия Трансмедия“MTG със сигурност иска да се отърве от българския си бизнес. Но не и на всяка цена.

Подадената от Щосел и компания оферта има поне две слаби звена. Първото е цената. Според информация на „Студия Трансмедия“ предложението към MTG наистина е било в диапазона на 100 млн.евро. Това е и цената, която се „завъртя“ в поредица медийни публикации по темата.

Втората критична точка в офертата на консорциума на Щосел е била разпределение на финансирането. В него са участвали поне две банки с българско участие и един голям портфейлен. Именно портфейлният инвеститор е най-слабата точка в схемата на Щосел. Според информация на „Студия Трансмедия“ заявеният в офертата инвеститор никога не е имал досег до медии.

Основните спекулации свързват този непознат за пазара финансов инвеститор с ДПС депутата Делян Пеевски. „Студия Трансмедия“ не получи категорично потвърждение, че Пеевски е участвал в консорциума, но според запознат с параметрите на офертата източник тя има всички белези, че това е така.

Новината, че MTG обмисля продажбата на „Нова броудкастинг груп“ се появи в началото на април. За нея съобщи шведското бизнес издание „Дагенс индустри“, което посочи и очакваната цена –  около 1 млрд. крони, или близо 100 млн. евро.

Излизането от България е част от процеса на MTG да се съсредоточи върху основния си бизнес. В началото на годината MTG продаде своите 50% от чешката медийна група FTV Prima Holding в сделка за 237.4 млн. евро. После шведската компания стартира процедура по продажба на бизнеса си в Прибалтика. В сделка за близо 115 млн. евро Providence Equity Partners придобива телевизионни канали, дигитални медии и радио.

И двете сделки са съвсем близки като параметри до потенциалната продажба на „Нова броудкастинг груп“.


Колаж: Ivan Chervenkov Публикуваме го с одобрението на автора


 

Категории Акцент, ПариЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *