Макрон към Борисов: Ще застанем до тези, които полагат усилия

Макрон към Борисов: Ще застанем до тези, които полагат усилия

Френският президент ще посети България през август, съобщи българският премиер

 

Френският президент Еманюел Макрон обеща днес на българския министър-председател Бойко Борисов да подкрепи усилията на България да се сближи и дори да се интегрира в еврозоната и Шенгенското пространство, когато всички критерии бъдат изпълнени, предаде Франс прес.

България, най-бедната държава в Европейския съюз, към който се присъедини през 2007 г., иска да ускори хода си към приемане на единната валута и води активна кампания да получи подкрепа от членовете на еврозоната, посочва АФП.

„Всеки път, когато бъдат направени конкретни усилия, Франция ще застане до тези, които ги полагат и именно такъв е случаят“, каза Макрон в изявление пред журналисти.

Забелязах у премиера Бойко Борисов истински европейска нагласа и това ме радва, каза Макрон в заключение и допълни, че ще посети България преди края на годината.

България ще председателства Съвета на Европейския съюз през 2018 година. София трябва на първо време да успее да се интегрира във валутно-курсовия механизъм ERM2, т.нар. двегодишна „чакалня“ на еврозоната.

България е изпълнила маастрихтските критерии, свързани с управлението на инфлацията и публичните разходи. За сметка на това има незадоволително представяне в борбата с корупцията и средната заплата там е около 500 евро, доста под средната европейска, посочи АФП.

Имаме рядък шанс с предстоящото Председателство и с постигнатото като авторитет в Европа да атакуваме чакалнята на Еврозоната, каза Борисов пред журналисти след срещата.

Той очерта и ползите от членство в Еврозоната – намаляване на лихвите по кредитите, гарантиране на инвестициите, изключване от Европа на две скорости.

„Разделението на Европа ще дойде по линия на еврозоната. И когато си извън еврозоната или чакалнята, няма на кого да се сърдиш след това. Тези, които са вътре искат да си защитят валутата и да избегнат гръцкият сценарий“, посочи българският премиер.

На въпрос какво точно означават думите на президента Макрон, когато казва, че Франция ще помогне на България за Еврозоната и Шенген, Борисов поясни:

„В момента техният финансов министър и нашият работят конкретно по темата. На 23 юни ще бъдем при финансовия министър на Германия, довечера и утре ще разговаряме по същите теми с президента и канцлера на Германия“.

Той каза още, че, изпращайки го, Макрон му е заявил, че България в момента и като стабилност, и като дисциплина, и като финансови и икономически показатели е много по-близко до сърцето на Европа, отколкото много от държавите вътре, в централната част.

„България показа силна воля и отваряне към всички държави към интеграция. Министър-председателят Бойко Борисов показа едно много силно желание да работи за интеграция“, каза Еманюел Макрон на пресконференцията след срещата.

„Повдигнахме и въпроса за двустранното сътрудничество, както и темата за еврото и перспективите за сътрудничеството между двете държави в този сектор“, каза още Макрон.

Борисов отбеляза, че Макрон е третият президент на Франция, с когото работи. „Много слънчев човек е, не само енергичен. Аз го познавам още като беше финансов министър. Идвали сме и сме говорили за чакалнята за еврозоната, какво мисли още тогава. Аз ги познавам политиците, той обича България, харесва му България, харесва му този регион и иска да бъде деен в тази посока. А това е от полза за нас“, каза още Бойко Борисов.

Той съобщи, че Макрон ще посети България през месец август.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *