Първанов приветства „Малкия шлем“ на правителството с Газпром

Първанов приветства „Малкия шлем“ на правителството с Газпром

Бившият президент видя в „Пътната карта“, подписана между министър Петкова и Алексей Милер, част от „Големия шлем“

 

Бившият президент Георги Първанов определи като много положителна новина подписания от министър Теменужка Петкова „Пътна карта“ с председателя на УС на Газпром Алексей Милер. Документът според него означавал договорка между двете страни през Българя да мине втора тръба от „Турски поток“.

Той дори се пошегува с официалното обяснение, че „Пътната карта“ била за „проучване на газопреносната инфраструктура на територията“.

„Не на нас тия номера. България е проучена за 45 години“, коментира Първанов. Следователно макар да не било „Голям шлем“, то можело да се говори за „Малък шлем“ с турската тръба.

През 2008 г. президентът Първанов подписа с руския президент Владимир Путин реализирането на три руски проекта – „Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и „Бургас – Александуполис“, които досега не са станали.

„Няма да минат 63 милиарда, както бяхме договорили за „Южен поток”, но може да минат 15-16 милиарда. Това е знак е за възстановяващ се диалог”, заключи Първанов.

Споразумението бе подписано в събота в Санкт Петербург по време на Петербургския международен икономически форум, в който участва българският министър на енергетиката.

„Южен поток” не бе реализиран, защото условията на „Газпром” противоречаха на изискванията на Европейския съюз за равнопоставеност на пазара и разделяне на доставчика на газ от собственика на инфраструктурата. Това накара Путин да обяви края на проекта на 1 декември 2014 г. от Анкара, където се разбра с турския президент да започнат проекта „Турски поток“.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *