Блумбърг компенсира на ООН парите за климата след отказа на Тръмп

Блумбърг компенсира на ООН парите за климата след отказа на Тръмп

„Да направим планетата ни отново велика“, написа Макрон и предизвика фурор в Туитър

 

 

Милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг беше на изненадващо посещение в Париж, където се срещна с френския президент Еманюел Макрон.

Причината е заявката на американския президент Доналд Тръмп САЩ да напуснат Парижкото споразумение за климата, съобщава БНТ.

Блумбърг е уверил Макрон, че въпреки решението на Вашингтон да напусне споразумението за климата, страната му ще изпълни ангажиментите си. Милиардерът, който е специален пратеник на ООН за климатичните промени, изтъкна, че емисиите на парниковите газове зависят повече от гражданите, градовете и бизнеса, отколкото от федералното правителство.

Американското правителство може и да се оттегли от Парижкото споразумение за климата, но не и американският народ, заяви Майкъл Блумбърг.

Искам светът да знае – Съединените щати ще изпълнят парижките договорености и чрез партньорство между градове, щати и бизнеса ще се стремим да останем част от този процес, каза още той.

Блумбърг обяви, че собствената му фондация ще координира американските усилия и ще осигури 15-те милиарда долара, които секретариатът на ООН по климатичните промени губи при оттеглянето на Вашингтон. Парижкото споразумение е необратимо, увери домакинът Макрон след срещата, на която присъства и кметът на Париж Ан Идалго.

„Правителството на една голяма страна се отказа от ангажиментите си по климата, но едно правителство не обобщава цяла нация. Появиха се нови политически, икономически и граждански актьори. Възникват хиляди обещаващи инициативи и ние ще ги подкрепим и ще се борим на тяхна страна. Това, което можеше да ни отслаби, ще ни направи по-силни“, заяви френският президент.

Той се срещна и с индийския премиер Нарендра Моди, който го увери, че Индия е готова и да отиде и по-далече от Парижките споразумения. Голяма част от разговорите беше посветена на климатичните промени.

Междувременно Макрон направи фурор в Туитър, след като негова перифраза на изказване на Тръмп, събра близо 400 хил. харесвания и около 300 хил. споделяния. „Да направим планетата ни отново велика“, написа Макрон, използвайки предизборния лозунг на Тръмп за Америка.

Посланието беше разпространено и на английски – прецедент в практиката на Елисейския дворец.

Снимка: Туитър

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *