Русия се интересува от газопреносната ни мрежа

Русия се интересува от газопреносната ни мрежа

Министър Петкова и шефът на „Газпром“ са подписали пътна карта за проучване на възможностите за „развитие“ на газовите трасета

 

 

Доставките на руски газ за България са се увеличили с 14.5% само за пет месеца. Това отчитат от Министерството на енергетиката. Министър Теменужка Петкова се среща днес с шефа на „Газпром“ Алексей Милер, като двамата са подписали пътна карта за проучване на възможностите за „развитие“ на газопреносната мрежа у нас.

Петкова и Милер са провели работна среща в рамките на Петербургския международен икономически форум и са обсъдили възможностите за сътрудничество при доставките на газ.

На срещата било отбелязано, че има ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България от 2013 година насам. Само от 1 януари до 31 май 2017 г. обемът на доставките е нараснал с 14,5%, в сравнение с първите пет месеца на 2016 година.

През 2016 г. „Газпром“ е доставил в България 3,18 млрд. куб. метра природен газ – с 2,1% повече от 2015 г.

„Отбелязано бе ползотворното сътрудничество между „Булгартрансгаз“ ЕАД и ПАО „Газпром“ по отношение на транзита на природен газ през България за трети страни“, се казва в съобщение на енергийното ни министерство.

От там уточняват, че на разговорите е обърнато „особено внимание“ на въпросите за доставката на руски газ „в дългосрочна перспектива“.

„Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта „Турски поток“ и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България. Министър Петкова го информира за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център“, се посочва още в съобщението.

 

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *