Караниколов: Върви анализ на всички приватизационни сделки

Караниколов: Върви анализ на всички приватизационни сделки

В момента върви анализ на всички сделки от началото на приватизацията. Това обяви министърът на икономиката и бивш изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов в интервю за Нова Телевизия. По думите му до 2002 г. приватизацията се е извършила изключително грешно. Причината за това са били създадените работническо-мениджърски дружества.

„Не са проблем РМД-тата, а това, че не им е искано да осигурят финансиране така че да развият дружеството, когато влязат в него“. Вторият проблем на приватизацията бил, че на РМД-тата е давано предимство пред стратегическите инвеститори. Третият проблем, според Караниколов, бил подписването на анекси, с които се променяли параметрите на приватизационни договори.

Караниколов на няколко пъти каза, че след 2002 г. приватизацията е изпълнявана по съвсем различен начин. Като добра сделка той посочи продажбата на „Булгартабак холдинг“, защото предприятието продължавало да работи.

Караниколов каза, че не знае защо сделката за „Булгартабак“ се свързва с името на ДПС депутата Делян Пеевски.

„Цветан Василев и Делян Пеевски не ги познавам, не съм имал отношения с тях. Никой от тях, мисля, не е участвал пряко в приватизационни сделки по мое време“, каза министърът на икономиката.

Караниколов уточни, че не знае защо още при назначаването му за министър името му е било свързано с депутата от ДПС Делян Пеевски. Той отрече двамата да се познават покрай сделката за приватизацията на „Булгартабак“.

При продажбата на държания дял в Дипломатическия клуб в Бояна икономическият министър също не видя никакви проблеми.

Имотът беше закупен в края на миналата година от трима младежи на възраст от 21 до 24 г.  Те платиха 8.5 млн. лв., като парите по сделката бяха заем от необявена фирма, а проверка на сделката от данъчната администрация показа, че тя е изрядна. През февруари създадената през 2015 г. от трима младежи фирма за онлайн маркетинг „Ексклузив уеб дизайн“ прехвърли Дипломатическия клуб и още няколко имота на дружество „Дореко комерс“ – фирма от орбитата на Делян Пеевски.

„Всяко лице е равни права при участие в приватизационни сделки. Купувачите на Дипломатически клуб са осигурили парите за сделката с банков кредит, така че трябва да попитате банката от къде са дошли парите“, добави Караниколов.

По думите му през 2017 г. се очаква ръст от 3% на „всички инвестиции“. Спадът на преките чужди инвестиции през миналата година се дължал на несигурната политическа обстановка в страната и смяната на 3 правителства за 9 месеца, въпреки че две от тях започнаха работа през настоящата година.

Категории Акцент, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *