Борисов: Аз съм защитник на пехотата, президентът – на авиацията

Борисов: Аз съм защитник на пехотата, президентът – на авиацията

Премиерът изрази задоволство, че първият КСНС на президента е минал в добър тон

Мисля, че днес всички дадоха един добър тон за първия КСНС на президента Радев. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на КСНС, предаде БГНЕС.

„Не само че се обединихме около предложенията, които даде, но беше много нормален и конструктивен диалог. Той правилно благодари на всички участници.

Присъствал съм на КСНС-та, на които не можеше да се чуем. Всички минаваха под какви ли не подвиквания, а сега беше един нормален съвет. Колегите от службите и от ПГ, и министрите да кажат това, което считат за нужно“, каза премиерът.

Мисля, че имаше смисъл и по много въпроси намерихме решение, допълни Борисов.

„Относно стратегията за национална сигурност от 2011 г. Цветанов, Нинова, Марешки, Сидеров и Карадайъ поеха ангажимент парламентът да я актуализира и да я приведе във вид, в който са съвременните изисквания, защото оттогава много неща се промениха, особено на Балканите“, заяви Борисов.

На въпрос кои закони трябва да се променят, за да не се позволява намеса на чужди държави във вътрешните ни политически дела, Борисов посочи, че това е работа на парламента, тъй като в момента те ще коментират и Закон за вероизповеданията, ИК, за уседналостта.

„Нека да не изземваме функциите на НС. Факт е, че го записахме в решенията, за да се разгледа в парламента“, каза премиерът.

„Г-н Сидеров попита президента дали ще се разсекретява тази стенограма, защото те губят смисъл иначе Консултативните съвети, защото има заплахи – и външни. Ако се коментират на широка основа, ще ни създадат и дипломатически проблеми на страната. Затова е този съвет при президента, където бихме могли притесненията, опасенията и на службите, и отделните министри да се кажат. Президентът каза, че поема пълния ангажимент да не се разсекретява, иначе по-добре медиите да са там по време на заседанията. Обеща на Сидеров, че няма да се разсекретява“, посочи Борисов за стенограмата от днешното заседание.

На въпрос за стенограмата за КТБ и дали ще се разсекретява от президента, Борисов посочи: „За КТБ той отговори, че ще я разсекрети, ние какво да кажем. Въпросът е, че ако това стане практика, КСНС трябва да се провежда в присъствието на медиите“, каза Борисов.

Според него това е и логиката на президента Плевнелиев, че тогава се губи смисълът от класифицираната и конфиденциална информация, която изнасяли службите.

На въпрос за модернизацията на въоръжените сили по отношение на изтребителите и задочния конфликт-Радев-Борисов, премиерът бе категоричен, че няма никакъв конфликт.

„Аз четох много внимателно решението на служебното правителство, където пише решението е да се вземе решение след това. По тази тема много ясно и точно, понеже и аз съм офицер и съм завършил такова училище, мога да споря много за кое е майката или царицата на боя – това е пехотата.

Това е доказано във всички военни доктрини, че където не мине пехота, няма спечелена война. Затова казахме следното – нищо не отменяме. 2024 г. е крайният срок, когато трябва да се достигне 2% от БВП. Освен друго, това са търговски преговори, дали са танкове, самолети или кораби, няма значение. Фирмите, които ги произвеждат в света, са няколко държави и те печелят много големи пари от тях“, обясни Борисов.

Той подчерта, че двамата с Радев нямали никакъв спор, че трябват нови самолети, нови танкове, бронетранспортьори и т.н, но срокът за 2% БВП е до 2024 г.

„Затова исках да видя решението днес на служебното правителство, защото то няма решение, решението е да се вземе решение, то идва при нас. Там са подредили трите основни държави, които произвеждат самолети да се водят преговори. Колегите сега ще отидат, ще проведат преговори и единствената задача, която ще получат от мен е да направят така, че в следващите 15-20 години на вноски да ги плащаме. Така ще можем да модернизираме не само самолетите, но и сухопътните войски и флота. Всички родове войски имат нужда, затова имаме единомислие по въпроса“, заяви премиерът.

„Аз не казвам да се поставят изтребителите на първо място, а да се поставят трите рода войски едновременно и да се отложи във времето на по-малки вноски за по-дълго, за да вървят всички проекти. Това каза сега и президентът. Опит да се намери конфронтация може да се търси, но ние спорим като различен род войски. Аз съм защитник на сухопътните войски, той на авиацията. Но и двете са важни и ще ги направим. Като знам при Плевнелиев какви номера му правиха, какво отношение имаше на партиите, които не го бяха подкрепили на избори, президентът Радев се радва на едно прекрасно от всички“, категоричен бе Бойко Борисов.

На въпрос дали службите имат информация колко служители на турското Министерство на религията работят в България в момента и за това, че ДАНС е трябвало да изработи такъв доклад, премиерът обясни, че има такъв документ и затова НС ще приеме Закон за вероизповеданията.

„Правилно е както във всяка една религия държавата да направи така, че да може да ги обучава религиозните дейци, както имаме Семинария за нашите духовници, така да има и за имамите. НС има да свърши много работа в тази посока“, завърши премиерът.

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *