Преднината на Тереза Мей пред лейбъристите се топи

Преднината на Тереза Мей пред лейбъристите се топи

Преднината на британския премиер Тереза Мей над опозиционната Лейбъристка партия се е свила рязко, според проучвания на общественото мнение, публикувани след атентата в Манчестър. Тя може и да не спечели предстоящите избори, както категорично показваха само преди месец прогнозите.

Резултатите от четири анкети, публикувани в събота, показаха, че преднината на Май се е свила с 2 до 6 процентни пункта, което означава, че изборите на 8 юни могат да бъдат много по-оспорвани, отколкото първоначално се смяташе, когато  Мей реши да обяви предсрочни избори.

„Тереза Мей със сигурност е големият фавори за победа, но вече сме в зона, в която резултатите от изборите няма да са ясни до края им и със сигурност няма да бъдат толкова добри за нея“, коментира за Ройтерс професорът по политика Джон Къртич.

„Тя вече не може да е сигурна, че ще получи мнозинството, което първоначално си беше поставила за цел“, каза Къртич, който е президент на Британския съвет за избори.

Мей реши да свика предсрочните избори в опит да засили позициите си в преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз, за да спечели повече време и се справи с разслоението в редиците на Консервативната партия, където не всички са убедени, че напускането на ЕС е правилно.

Но ако не успее да подобри мнозинството от 12 места, което нейният предшественик Дейвид Камерън спечели през 2015 г., нейната избирателна игра ще се провали и нейната власт би могла да бъде подкопана точно след като тя влезе в официални преговори за Брекзит.

Стерлингът  претърпя в петък най-стръмното си падане от януари след проучване на YouGov, което показа, че преднината на консерваторите на Мей е намаляла през седмицата  до 5 процентни пункта.

Единствено анкета на ICM за вестник Sun показа, че Мей продължава да държи преднината си непроменена след нападението от Манчестър.

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *