Грешната стенограма с големите бомби

Грешната стенограма с големите бомби

Дългото й укриване породи свръхочаквания, а мините всъщност са другаде

Президентът Румен Радев ще отвори грешната стенограма за КТБ. Това става ясно от писмо на бившия управител на БНБ Иван Искров до президента Радев. С него той дава „категоричното си съгласие да бъде публикуван пълният автентичен текст на стенограмата от консултациите, проведени при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г.“

“Случаят с КТБ не беше предмет на дискусия на 29 юни 2014 г. и бе засяган бегло и единствено при проявен интерес от някои участници в консултациите“. Точно на тази среща в президентството, БНБ, в „координация с правителството и с търговските банки“, е предложила “работещи решения, които вече са били консултирани с ЕК и са позволили много бързото преодоляване на ликвидния натиск, пише той. Първият разговор е постигнал целта си, “като свалил напрежението, свързано с атаки срещу банковата система и валутния борд, след затварянето на КТБ седмица по-рано”, се посочва в писмото.

Това било невъзможно без постигнатия тогава консенсус между политическите партии и конструктивното посредничество на президента Плевнелиев. Благодарение на това, според Иван Искров, БНБ и правителството постигнали целите си. “Истинският разговор за КТБ се е състоял на 14 юли 2014 г.”, пише Иван Искров до Румен Радев. И го призовава непременно да отвори и втората стенограма. „Публикуването на пълния й текст ще позволи много по-обективно историческо отразяване на позицията и действията на БНБ в онзи период, като ще разсее упорито налаганите впоследствие изопачени твърдения относно позициите и ролята на централната банка – както по случая с КТБ, така и при противодействието на атаките срещу банковата система и опитите за разклащане на валутния борд през лятото на 2014 г.“ , пише бившият управите до президента Румен Радев.

Искров напомня отново теорията си, че политиците са отказали да поемат „своята част от отговорността“, като са отказали приемането на специално законодателство за КТБ и по този начин са попречили на преструктурирането на банката, което било договорено с правителството на Пламен Орешарски и Европейската комисия.

На първата среща при президента на 29 юни 2014 г. “не е предлагано и обсъждано въвеждането на капиталов контрол, добило популярност между политиканите като банкова ваканция”, подчертава Искров.

Според Иван Искров двете стенограми трябва да бъдат разсекретени “поради високия обществен интерес и за да се прекратят спекулациите по въпроса“. По думите му по същата причина всички важни решения на БНБ по темата, заедно с мотивите за тях, бяха своевременно публикувани на интернет страницата на централната банка и все още се намират там.

Това обаче не е вярно. БНБ има публикувани поредица от съобщения по темата КТБ от лятото на 2014 г. В нито едно от тях обаче не се съобщава за консултациите, които са провеждани с представители на политическите сили в централната банка, както и за разговорите с търговските банки. Не са ясни участниците в тези разговори, техният формат, кога са провеждани, с какъв мандат и какви решения са били приемани. „Студия Трансмедия“ поиска от БНБ по реда на Закона за достъп до обществената информация до обяви всички данни около тези срещи.

 

Категории Акцент, МненияЕтикети , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

1 коментар към “Грешната стенограма с големите бомби”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *