НАТО се присъединява към коалицията срещу „Ислямска държава“

НАТО се присъединява към коалицията срещу „Ислямска държава“

На срещата на върха за пръв път ще участват българският президент Румен Радев, Доналд Тръмп и Еманюел Макрон

 

НАТО реши да се присъедини към международната коалиция, оглавявана от САЩ, срещу ислямистката групировка „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, съобщиха дипломатически източници, предава Дарик.

Предстои това решение да бъде официално обявено на утрешната среща на върха на алианса в Брюксел.

Страни, членуващи в НАТО, вече са част от тази коалиция индивидуално, но досега НАТО предпочиташе да запазва статута си на „наблюдател“.

Българският президент Румен Радев ще участва днес в срещата на върха. За пръв път като президенти на САЩ и Франция ще вземат участие Доналд Тръмп и Емануел Макрон, предаде БГНЕС.
Две ще са основните теми, които ръководителите на алианса ще обсъждат в новата главна квартира в Брюксел, изпълнението на плана за увеличаването на военните разходи до 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страните до 2024 година и борбата с тероризма.
На срещата се очаква да бъде взето решение всяка страна-членка да разработи и представи на ръководството на НАТО своя план за постепенното увеличаване на разходите за отбрана.
През 2014 година на срещата си в Уелс НАТО взе решение да спре съкращенията на разходите за отбрана и да се премине към постепенното им увеличаване до 2% от БВП за период до 10 години. Предвижда се това да стане на три фази, както неведнъж подчертаваше Йенс Столтенберг – стоп на съкращаването, постепенно увеличаване, докато се стигне до 2% военни разходи от БВП през 2024 година.
Според него увеличаването на разходите не е въпрос само на пари. Това е въпрос и за модерна боеготовност и принос към операциите на НАТО в чужбина. През 2015 година за пръв път от четвърт век бе спряно съкращаването на разходите, а през 2016 година европейските съюзници и Канада увеличиха военните си бюджети с 3,8%, което в реално изражение представлява около 10 млрд. долара, както уточняваше Йенс Столтенберг на не една и две свои пресконференция в Брюксел и в други европейски столици.
Увеличените разходи ще отидат както за отбраната на отделните страни, така и за общата отбрана на алианса. НАТО е принудена да отделя все по-голямо внимание, все повече финансови, научни и технически средства заради такива нови явления като хибридните войни, хибридните заплахи, включително и засилване на своята кибер отбрана.
Йенс Столтенберг разкри на последните си пресконференции, че Латвия и Литва много бързо приближават нивото от 2 процента, Румъния също се движи към тази цел, същото важи и за другите страни членки. По думите му е ясно, че увеличаването не може да стане веднага:
„Не очакваме всички съюзници да постигнат целта от 2 процента веднага“, изтъкваше той, най-важното бе да бъде спряно намаляването на военните разходи.
По думите му картината от движението към тази цел е смесена. Някои съюзници наистина се борят с увеличаването на разходите за отбрана, примерно една Италия, а други вече са достигнали нивото от 2% или са близо до него.
В момента 5 страни-членки са покрили изискването за 2-та процента – САЩ, Великобритания, Гърция, Полша и Естония. Група от 5 държави се движат в диапазона между 1,5-2 процента – Франция, Турция, Литва, Латвия и Румъния.
Разходите на немалка група държави варират между 1-1,5 процента, като тук са такива големи държави като Германия и Канада. Тук е и България с 1,33% за миналата година, като през 2015 година разходите са били 1,30%.
Под 1 процент са 5 държави, сред които са не само „джуджетата“ Люксембург и Исландия, но и една Испания, една Италия, които са все пак гранични държави-членки, а също Чехия, Унгария, Словения.
Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *