Македонските медии: Българите гневни на Путин за писмеността

Македонските медии: Българите гневни на Путин за писмеността

Много издания акцентират думите на руския президент, че „внимателно следи какво става в Македония“

 

Българите се ядосаха на руския президент Владимир Путин след изненадващото му изявление, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя, а не от България, единодушно твърдят македонските медии, цитирани от Агенция „Фокус“.

Електронното издание „МКД“ отбелязва бързата реакция на българските политици и цитира премиера Борисов, според който „най-важното е, че над 300 млн. души пишат на кирилица по света“, както и министъра на външните работи Екатерина Захариева, която припомня благодарността на руския патриарх Кирил към България за славянската писменост, изразена по време на посещението му в София в края на април 2012 г.

„Локално“ извежда на водещо място приветствието на руския президент към македонския му колега, че „Русия отбелязва деня на славянската писменост, която е дошла именно от македонската земя“ и отбелязва гневната реакция на българските медии, които припомнят друго изявление на президента Путин, в което той благодари на България за славянската писменост с думите „Ние им дадохме свобода, а те ни дадоха азбука“.

„Курир“ препечатва официалното съобщение на интернет страницата на руското президентство, където изрично се упоменава, че писмеността е „дошла в Русия от македонската земя“.

Според „Макфакс“ българският историк Божидар Димитров е определил изявлението на Владимир Путин за македонския произход на славянската писменост като „фалшива новина“.

Близкият до ВМРО-ДПМНЕ „Телеграф“ смята, че за руския президент „няма дилеми – славянската писменост е дошла именно от Македония“.

Държавната агенция „Макфакс“ съобщава, че руският президент Владимир Путин е определил като „неприемливо нарушаването на правата на суверенните държави и прилагането на двойни стандарти при решаването на проблемите от регионалната и глобалната сигурност“.

„Телевизия Нова“ предава, че президентът Путин е изразил готовността на Русия за тясно сътрудничество с всички заинтересовани партньори за намаляване на рисковете пред сигурността.

Според „Стандарт“ руският президент е заявил, че „Русия внимателно следи ситуацията в Македония и се надява тя да се развива в съответствие с конституцията и демократичния подход.“

Спазването на македонската конституция и на принципите на демокрацията, като условие за нормалното развитие на Македония се изтъква и от електронното издание „Курир“, като по този начин се прави паралел с тезата на ВМРО-ДПМНЕ, че етническият албанец Талат Джафери е избран за председател на парламента в разрез с правовия ред.

Електронното издание „Руска реч“, финансирано от проруски кръгове в Скопие, извежда в заглавие фразата на Владимир Путин „Русия внимателно следи какво се случва в Македония“.

„Македонското радио и телевизия“ (МРТ) отбелязва, че политическата ситуация в Македония е била във фокуса на срещата на Путин с Георге Иванов.

„Радио Свободна Европа“ се присъединява в констатацията, че „Русия следи всичко, което се случва в Македония“.

„Телеграф“ съобщава, че македонският президент Георге Иванов е бил посрещнат с аплодисменти от руските граждани при пристигането на церемонията за награждаването си за единство на православните народи.

„Вечер“ акцентира върху важната роля, която руската православна църква играе в спора между сръбската и македонската църква, като според президента Георге Иванов „първата стъпка вече е направена, след като Русия е позволила присъствие на македонската църква“. Вестникът отбелязва, че Иванов е изключително благодарен за дейността на посредника от руска страна епископ Тихон, който в Русия се смята за личен изповедник на президента Путин.

Излъчващата на албански език телевизия „Алсат-М“ съобщава, че според Путин и Иванов позитивният тренд на руско-македонските отношения трябва да се запази, независимо от политическата ситуация в страната.

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *