Путин: Славянската писменост дойде в Русия от македонската земя

Путин: Славянската писменост дойде в Русия от македонската земя

Външният министър Екатерина Захариева коментира изявлението във Фейсбук

 

 

Славянската писменост дойде в Русия от „македонската земя“. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов.

„Въпреки че са минали толкова векове, ние почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент. Нашият народ казва, че човек не умира, когато бъде погребан, а когато бъде забравен. Това е нашата обща памет за нашите просветители – Кирил и Методий и тя ни дава надежда за запазването на тяхното учение, подчерта Иванов.

Путин отбеляза, че отношенията между Русия и Македония се развиват добре и в тях има позитивни тенденции.

„Следим внимателно какво става във вашата страна и ви желаем вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие с Конституцията и по демократичен начин“, каза Путин.

Външният министър Екатерина Захариева коментира изявлението на страницата си във Фейсбук.

„Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: „Писмеността дойде при нас от македонската земя.“ Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец.

Нека да направим няколко уточнения:

Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил – Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността.

На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия.

Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи.

Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута.

Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.

Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов:

„Че и ний сме дали нещо на светът

и на вси словене книга да четат“.

Снимка: EPA

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Путин: Славянската писменост дойде в Русия от македонската земя”

  1. Така се учеше, но не е българската писменост…колкото и да ни се иска да сме пак в нещо първи. Точно тази глупава грандомания създава в България зомбиранитехора, които винаги се снишават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *