Убити и ранени след концерт в Манчестър (обновена)

Терор

Убити и ранени след концерт в Манчестър (обновена)

Британските власти подозират, че става дума за атентатор самоубиец

 

Две експлозии на стадиона „Манчестър арена“ след концерта на американската певица Ариана Гранде отнеха живота на най-малко 22 души, а ранените са над 50. Информацията бе потвърдена от полицията в Манчестър, която заяви още, че ще „третира инцидента като терористично нападение, докато не се докаже обратното“, предаде БГНЕС.

взрив

Взривовете са станали във фоайето, минути след края на концерта, когато основно тийнейджърската публика е напускала залата. Разпространени видеа показват бягащи хора и стоящи наоколо възрастни, които очевидно не разбират какво става, вероятно родители на децата, които са ги чакали след концерта. В края на концерта певицата е пуснала големи балони с хелий и малко по-късно са се чули взривовете. Момиче разказва, че са си помислили за спукани балони, докато не видели една девойка от групата, паднала на земята.

взрив-2

Северозападното антитерористично командване също определи трагедията на стадиона като „вероятен терористичен акт“. По данни на „Ен Би Си Нюз“ британските власти подозират, че става дума за атентатор самоубиец. По-рано „Би Би Си“ предаде за над 30 убити.

Според британските медии става дума за предимно непълнолетни младежи. Към 22:35 ч. местно време полицията в Манчестър се отзова на „спешен случай“ в „Арена Манчестър“, където бяха чути два силни тътена, „наподобяващи взрив“.

По-късно властите потвърдиха, че има убити и ранени при инцидента на закрития стадион в града. Техният брой обаче е неясен, съобщи в „Гардиън“, който следи ситуацията. Към този момент остава неизяснен източникът на детонациите.

Двете основни версии бяха свързани с изстрели от огнестрелно оръжие или избухнала бомба, но впоследствие бе потвърдена втората. Детонациите са чути веднага след края на концерта, когато хората са започнали да се разотиват. Паниката е огромна. Много от посетителите на концерта са непридружени непълнолетни.

В социалните мрежи родители се опитват да се свържат с децата си. Всички улици в близост до стадиона са затворени от полицията. Намиращата се наблизо жп гара „Манчестър Виктория“ също е затворена. Към мястото са изпратени множество линейки и най-малко 50 полицейски автомобила.

Междувременно силите на реда съобщиха за открито друго взривно устройство. Извършена бе контролирана експлозия. Полицията в Манчестър заяви, че ще „третира инцидента като терористично нападение, докато не се докаже обратното“.

Снимки: Ройтерс

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *