Всички обичат „стенограмата КТБ“

Всички обичат „стенограмата КТБ“

Повечето детайли от разговорите при президента Плевнелиев вече са ясни, но записът от тях най-вероятно ще осветли наличието на неформални преговори, решили съдбата на банката

Само седмица след като съдът отмени отказа на президента Румен Радев да публикува една от стенограмите за КТБ внезапно се оказа, че всички искат нейното огласяване.

Един по един политиците, участвали на политическите консултации при президента Росен Плевнелиев от 29 юни 2014 г., започнаха да се цакат с темата.

Бившият председател на Народното събрание Михаил Миков отново препотвърди позицията си, че иска „разсекретяването“ на стенограмата. Участникът в срещата и депутат от БСП Румен Гечев пък дори започна да разказва за част от случилото се. По думите му „ГЕРБ поиска държавата да плати цялата сметка за КТБ. 4.5-те млрд. лв. трябваше да бъдат осигурени чрез заем“. Според Гечев БНБ, ДПС и ГЕРБ са предложили на 30 юни 2014 г., понеделник, да бъдат затворени всички български банки.

„Банковата ваканция“ може да стане факт само с решение на парламента. „Тогавашният председател на ДПС Лютви Местан звъня над 10 пъти Михаил Миков, като го убеждаваше да свика извънредно заседание на Народното събрание на 29 юни вечерта, за да се обяви „банковата ваканция“, коментира депутатът от БСП.

За отваряне на стенограмата внезапно се обяви и ДПС депутатът и издател Делян Пеевски. Неговият в. „Телеграф“ публикува информация, че щял да поиска по Закона за достъп до обществената информация стенограмата. „Телеграф“ и Пеевски до този момент изцяло игнорираха темата. Внезапната промяна при Пеевски съвпада напълно с цялостната благоразположеност на политиците.

По-късно премиерът и Бойко Борисов разпространи становище, че също би искал стенограмата да стане публична.

Резултатите от срещата при президента Плевнелиев от 29 юни от доста време са публични. Огласяването на стенограмата няма да промени кой знае колко вече известната информация. А основната информация е именно тази, свързана с обсъждането на банкова ваканция.

За това какво може да се очаква от стенограмата анонс даде и президентът Радев. „Стенограмата няма никаква юридическа стойност и няма да даде отговор на въпроса кой ограби КТБ. Тя обаче има огромна обществена стойност като прозрачност, от която всички имаме нужда, когато говорим за борба с корупцията“, заяви Румен Радев.

Ако бъдат огласени изцяло, разговорите при президента Плевнелиев най-вероятно ще подскажат за съществуващите по онова време неформални разговори по същата тема, по която са провеждани и формалните срещи.

Такива разговори са водени в Българската централна банка (БНБ). Като част от тях е подготвяно специално законодателство по случая КТБ. До такова не се стигна поне в мандата на кабинета на Орешарски.

Но пък имаше доста законодателни промени след извънредните парламентарни избори през 2014 г., спечелени от ГЕРБ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Категории Акцент, Мнения, ПариЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

1 коментар към “Всички обичат „стенограмата КТБ“”

  1. В тази стенограма действително няма нищо сензационно. Виж, за онази другата – в кабинета на Искров ден по-рано, не мога да гарантирам 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *