Кашъмов: Стенограмата за КТБ не може вече да е „държавна тайна“

Кашъмов: Стенограмата за КТБ не може вече да е „държавна тайна“

Президентът нямало нужда да иска писменото съгласие на участниците в срещата, смята ръководителят на „Достъп до информация“

 

Няма пречки стенограмата от КТБ да бъде разсекретена. Това е мнението на ръководителя на правния екип на Програма „Достъп до информация“ адвокат Александър Кашъмов.

Според него БНБ трябва да се откаже от мотива за професионалната тайна, тъй като става дума за една фалирала банка и основанията вече  не могат да бъдат квалифицирани по този начин.

Вчера президентът Румен Радев се обяви за разсекретяването на стенограмата за КТБ. Дело срещу отказа за предоставяне на стенограмата бе заведено по жалба на главния редактор на сайта „Бивол“ Атанас Чобанов. Преди дни Софийският административен съд отмени отказа.

Държавният глава очерта няколко проблема, свързани с разсекретяването на стенограмата. Единият е свързан с въпроса за „професионалната тайна“ според Закона за кредитните институции. Според Кашъмов това не може да се приема като пречка.

По думите му единствено ако частни лица са участвали в разговорите за КТБ, стои въпросът за съгласието им. Ако те не са съгласни, можело да се заличи името им и това е достатъчно, за да се предостави цялото съдържание на стенограмата, смята юристът.

Кашъмов бе категоричен, че президентът нямало нужда да иска писменото съгласие на участниците в срещата за КТБ, за да разсекрети стенограмата, защото те са представители на институциите.

„Публични лица, каквито са депутатите, министрите и членовете на Управителния съвет на БНБ, не следва да бъдат питани за съгласие по закона за достъпа до обществената информация. По презумпция именно те трябва да предоставят такава информация и това е тяхно законово задължение. По тази причина те нямат право да изразяват несъгласие, когато тяхното име е въвлечено в подобни разговори“, обясни Кашъмов.

Адвокатът каза още, че искането за разсекретяване на стенограмата за КТБ е крачка в правилната посока. Той допусна, че ако съдържанието на консултациите е било публикувано веднага, е можело да доведе до обществен смут и потенциални сътресения в банковата система. „След изтичането на определено време гражданите имат право да знаят какво са говорили и извършили техните избраници“, добави Александър Кашъмов.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *