Радев: Не приемам уклончиви коментари на властта за нацизма

Радев: Не приемам уклончиви коментари на властта за нацизма

Държавният глава смята, че проверките, които иска Лозан Панов, трябва да се изискат от институциите със съответни правомощия

 

„За мен държавата е силна институционално, когато всички институции работят според закона. Проверките, които иска Лозан Панов, трябва да се изискат от тези институции, които имат съответните правомощия, и по механизмите, описани в закона – ВСС, инспектората към ВСС и анкетна комисия в парламента.“

Това заяви президентът Румен Радев в коментар на исканията на председателя на ВКС Лозан Панов, предаде БГНЕС.

Радев обеща да изкаже своето становище по правосъдната реформа: “Отворен съм за диалог и смятам, че трябва да има един сериозен дебат, както и той (Панов) говори дали да има реформа само в дълбочина или и в широчина – една всеобхватна реформа”.

Относно поведението на отделни членове от парламентарната коалиция Радев каза, че въпросът е много по-фундаментален и принципен. „На 9 май поздравих целия български народ за победата над нацизма. Болшинството от политиците не го сториха, а сега всички казват, че има проблем. Според мен историческата ревизия от последните години позволява пълзяща индулгенция на нацизма. Това е проблемът. Точно заради тази индулгенция днес виждаме и такива скандали, заяви президентът, подчерта президентът.

“Дори в разделена от желязната завеса следвоенна Европа имаше абсолютен консенсус и от двете страни за осъждането на нацизма. Ние трябва да продължаваме и да сме единни около този консенсус във всичките му форми”, категоричен е държавният глава.

„Не приемам подхода с уклончивите коментари на властта, при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората. Не е там въпросът. Осъждаме ли тези явления или не? Аз съм обнадежден от българското общество и от неговата реакция. Мисля, че осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително. Извинението в случая е най-добрият подход и нека не забравяме, каза още Радев.

„Някак си се внушава, че ако си обикновен гражданин, е допустимо да снимаш, да се шегуваш, но станеш ли във властта, изведнъж това става абсолютно забранено. Не става въпрос за позицията, която заемаш в обществото. Всички сме част от това общество, независимо дали сме обикновени граждани или политици. Тези роли се сменят много бързо, както виждаме. Особено в наше време. Никой не се съмнява във високия професионализъм на тези хора, но проблемът е на друго място“, допълни Радев.

Снимка: БГНЕС

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *