Лозан Панов: Без дълбока реформа синдромът „ЦУМ“ ще се повтаря

Лозан Панов: Без дълбока реформа синдромът „ЦУМ“ ще се повтаря

Шефът на ВКС каза, че не е виждал Христо Иванов от две години, Прокопиев не го познава, а Иван Костов съм виждал само по телевизията

 

„Случаят с ЦУМ е синдром, който ще се повтаря още и още, ако наистина няма законодателни, истински промени в дълбочина, които да регламентират отговорността на главния прокурор.“

Така председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира пред „Нова телевизия“ защо настоява за дълбока реформа в съдебната система, повод за което бе  и срещата му с премиера Бойко Борисов вчера.

Според Панов отказът на ВСС да започне проверка за срещата между издателя на в. „Сега“ Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров с посредничеството на бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов е невъзможност и да се състои истински дебат за проблемите в съдебната власт. „Мълчанието на институциите, неглижирането на проблема показва синдром“, смята той.

Лозан Панов обясни, че дълбочинна правосъдна реформа означава не само разделяне на ВСС на две, а това да стане по начин, по който двете колегии да имат мнозинство, за да могат да взимат сами решения за своето кариерно развитие. Като друга важна тема посочи тази за отговорността на главния прокурор.

„Винаги, когато стане дума за отговорността на главния прокурор, депутатите се отдръпват. Няма значение кой ще е главен прокурор, има свръхправомощия, а липсва наказателна отговорност“, посочи той.

На атаките, че има политически амбиции, Лозан Панов отговори така: „Аз съм магистрат, съдия, не съм политик, нямам политически амбиции. Пропагандата, насочена в тази посока, цели точно това – да се размият аргументите“. От думите му се разбра още, че по време на разговора му с премиера Бойко Борисов вчера е била повдигната „темата с пришиването ми към някого“.

„Преди ме пришиваха към Борисов, към ДПС, Радан Кънев, Христо Иванов, Иво Прокопиев. Нека да стане ясно още веднъж – есемесът (показаният от Панов есемес от Борисов, който показа, че някой от ВСС уведомява премиера за дискусиите там), достатъчно показателно демонстрира връзката Борисов-Панов, ако някой е твърдял, че такава има. За ДПС медиите на Пеевски показват красноречиво и доста красиво дали такава връзка съществува или не. Христо Иванов не съм виждал от две години, Иво Прокопиев не го познавам, Иван Костов съм виждал само по телевизията“, заяви Лозан Панов. Той коментира и атаките, че говори за реформа на съдебната система, защото се чувства застрашен на поста. Посочи, че за негов „импийчмънт“ като председател на ВКС се говори отдавна.

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

2 коментара към “Лозан Панов: Без дълбока реформа синдромът „ЦУМ“ ще се повтаря”

  1. Агнешките главички пак клатят държавата, с надеждата да се доберат пак до власт.

  2. Какво има предвид Лозан Панов под дълбока реформа? За него май тази реформа се изчерпва със смяната на Цацаров?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *