Панов след срещата с премиера: Реформата трябва да е в дълбочина

Панов след срещата с премиера: Реформата трябва да е в дълбочина

 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се срещна с министър-председателя Бойко Борисов.

„Най-важният въпрос е как ще продължи реформата в съдебната система и ще има ли реформа в дълбочина“, заяви на влизане в сградата на Министерския съвет  председателят на ВКС.

Панов отбеляза, че скандалната среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов също ще е тема на срещата му с премиера. По думите му казусът „ЦУМ гейт“ е емблематичен, защото показва липсата на институционална реакция.

След отказа на президента Румен Радев да сформира комисия, която да разгледа скандалната среща, Панов заяви, че президентът е направил своя избор и допълни, че ще настоява за среща с него, тъй като няма отговор за втората част от писмото, която касае съдебната реформа и по-конкретно изменения в конституцията.

Лозан Панов каза още, че след срещата с премиера предстоят и срещи с представители на всички парламентарно представените формации във връзка с реформата на съдебната система.

„Срещата с премиера е част от бъдещи срещи с всички представители на парламентарно представените формации, защото това е важно, с оглед на бъдещи законодателни промени, във връзка с реформата на съдебната система“, каза той.

Трябва да има механизъм, който да разследва такива скандали като „ЦУМ-гейт“ и други. Това каза вицепремиерът по правосъдната реформа Екатерина Захариева след двучасова среща между нея, премиера Бойко Борисов, министъра на правосъдието Цецка Цачева и шефа на ВКС Лозан Панов.
„Определено реформата трябва да бъде в дълбочина. Такава, за съжаление, не се случи. Случи се една мимикрия на реформа“, заяви Панов.
Кабинетът никога не се е опитвал да прави мимикрия на реформа. Четири пъти е изменяна конституцията в частта „Съдебна власт“. Всяко капсулиране на съдебната система няма да доведе до очакваните резултати, заяви от своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева.

Захариева подчерта, че реформата в съдебната система не е приключила, тъй като предстои да се изпълнят 17 препоръки от евродоклада от Брюксел и предложения от анализа на европейските прокурори за състоянието на българската прокуратура.
Панов коментира, че без реформа в прокуратурата не може да се състои и съдебната като цяло.

 

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *