Васил Божков ще прави световен музей в Телефонната палата

Васил Божков ще прави световен музей в Телефонната палата

Бизнесменът смята да я превърне в музей на културно-историческото наследство

 

Телефонната палата в София вече е собственост на „НГ Проперти“ ЕАД. Това съобщиха от НОВЕ АД Холдинг. „Студия Трансмедия“ съобщи преди два дни за сделката , при която БТК продаде една от емблематичните сгради в София за 17.3 млн. евро.

„НГ Пропърти“ е еднолична собственост на компанията „Ню геймс“. Това е дружеството, което е оператор на многобройните лотарийни игри под марката „Национална лотария“. „НГ Пропърти“ е регистрирано в края на март 2017 г. и е с капитал от 36 млн. лв. Точно колкото са му били необходими за затварянето на сделката с БТК.

„Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата, е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България.

Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство. В момента екип от експерти от знакови световни музеи и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата.

Вярваме, че жителите и гостите на София ще бъдат обогатени от създаването на музей, отговарящ на световните стандарти и следващ най-добрите практики в сферата”, пише още в съобщението.

Според някои груби оценки колекцията от антики на бизнесмена Васил Божков надхвърля 120 милиона евро. Божков притежава уникални експонати, като златен венец на тракийски владетел, предмети, каквито има в Панагюрското и Рогозенското съкровища.

Често е бил поставян въпросът дали безценната колекция на Божков е регистрирана и как се е сдобил с експонатите. В каталога с антики не е написано за нито един предмет къде е намерен.

 

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *