КОНПИ отпадна от битката за парите от БТК

КОНПИ отпадна от битката за парите от БТК

Синдиците на КТБ водят без изгледи за успех дело срещу VTB Capital, по което са блокирани 125 млн. евро

Държавата е близо до пълен провал в опитите си да прибере нещо от сделката за Българската телекомуникационна компания (БТК). С определение на Софийски градски съд (СГС) от април 2017 г. Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) е отстранена от дело, което синдиците на КТБ водят срещу VTB Capital. КОНПИ има наложен запор върху 43% от компанията-майка на БТК – „Вива Телеком България“ и води дела за отнемане в поза на държавата на поредица активи, които претендира, че са собственост на Цветан Василев.

СГС обаче е отказал да присъедини КОНПИ като „трето лице помагач“ към делото, което синдиците на КТБ водят с лондонското поделение на VTB Capital.

Историята на целия иск е доста забавна. И също толкова несериозна.

КТБ завежда дело срещу VTB Capital и люксембургската V2 Investment през март 2016 г. Това е четири месеца след провеждането на мнимия търг в Лондон, на който VTB Capital продаде акциите на InterV Investment на Спас Русев, Милен Велчев и…ВТБ. Определената в търга цена от 330 млн. евро е значително над стойността на кредита, отпуснат на InterV Investment и останал непокрит. Поради неговото непокриване VTB Capital обявява обезпечението по кредита – акциите на InterV Investment за продажба. И групата на Спас Русев, Милен Велчев и самата ВТБ ги придобива. Но кредитът е за 150 млн. евро, а цената в търха е 330 млн. евро.

В резултат остават 180 млн. евро. Какво се случва с тях? На теория след като кредиторът – VTB Capital, се удовлетвори трябва да преведе останала част към собствениците на InterV Investment. По онова време това са LIC Telecommunication – в миналото си контролирано от Цветан Василев, а после от руснака Дмитрий Косарев с 43%, Crusher Investment – официална собственост на ВТБ, по признания на Василев, притежаваща акциите само номинално, и бившите кредитори на БТК, групирани около Майкъл Тененбаум с 23%.

Излишъкът над претенцията на VTB Capital би трябвало да отиде към тях. По признания на почти всички участници в схемата придобиването на първите два дяла или общо 76% от БТК е станало с пари с произход КТБ.

Това е и формалната причина синдиците на КТБ да заведат дело срещу VTB Capital, с което претендират за „горницата“. Според източници на „Студия Трансмедия“ става дума за 125 млн. евро., които и в момента стоят блокирани по ескроу сметка на VTB Capital в Лондон.

И тук започва проблемната част. Според юристи, с които „Студия Трансмедия“ разговаря, искът на синдиците на КТБ няма особени изгледи за ефективен успех. Причината главно е, че се води в България, а каквото и да е решението на съда в София то едва ли ще бъде ефективно приложено без да се мине през съдебен процес в Англия и дори Люксембург.

Всъщност съдебният процес, който се води в България има само едно ефективно действие. Блокирало е парите по сметката на VTB Capital и дава основание на лондонското звено на ВТБ да не ги нарежда към бившите собственици в БТК. Това най-вероятно е добра новина, защото дава някакви шансове на КТБ, респективно държавата, да получи каквото и да е удовлетворение от смяната нa собственост в БТК.

И тук идва трудната част. Според информация на „Студия Трансмедия“ над сумата има наложен и обратен запор, и той е по иск на Empreno Ventures. Това е дружество от структурата компании, контролирани от Дмитрий Косарев. Така дори и българският съд да удовлетвори претенциите на КТБ то VTB Capital няма да е в състояние да преведе парите на българската банка.

Източник на „Студия Трансмедия“, запознат с процеса по вземане на решение за водене на делото коментира, че синдиците на КТБ първоначално са били против завеждането на иска. Именно заради слабата му ефектовност, а и заради нуждата от сериозен депозит. Над 1 млн. лв. са платени до момента като депозит по делото. Впоследствие синдиците са сменили решението си. Какво ги е накарало да го направят не е ясно. Но поведението им по делото личи, че и в момента те не му отдават голямо значение.

Така например близо три месеца им е отнело да изберат куриерска фирма, която да връчи на насрещните страни част от документите. Също толкова време е отнело и вкарването в СГС на преведени документи.

Разбира се това забавяне може да бъде определено и като съвсем целеви опит да се тупка топката.

Каквато и да е причината като резултат от нея има само едно – държавата снижава до минимум шанса си да получи каквото и да е удовлетворение от смяната на собственост в БТК. Смяна на собственост, която се случи само и единствено благодарение на пасивното поведение на държавата в предишното правителство на Бойко Борисов.

Категории Акцент, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “КОНПИ отпадна от битката за парите от БТК”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *