Борисов: България има изгода Македония да бъде член на ЕС

Борисов: България има изгода Македония да бъде член на ЕС

Европейският съюз приветства връчването на мандат на опозиционния лидер Зоран Заев след тежки седмици на размирици

 

България има изгода от присъединяването на Република Македония към Европейския съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов ТВ+.

Премиерът Борисов подчерта, че Република Македония, в която живее близък народ, трябва да стане член на Европейския съюз.

„България като държава-членка на Европейския съюз има изгода нашите съседи – и Македония, и Сърбия – да бъдат членки на ЕС и процесът на присъединяване да върви напред“, каза той.

Сега всичко е в ръцете на политическата класа на Македония. Така Борисов коментира връчения от президента на Македония Георге Иванов мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев.

След като днес Европейският съюз приветства връчването на мандат на опозиционния лидер Зоран Заев, българският премиер Бойко Борисов заяви, че единствено стабилно управление в Македония може да успокои политическите страсти в страната. Едва след това ще бъде организирана двустранна среща за европейското бъдеще на западната ни съседка.

„В момента, в който имат правителство, ще направим двустранна среща с колегите от Македония заедно с външните министри и да направим този план или пътна карта за присъединяването на Македония. Тъй като на нас ни предстои председателство на ЕС и предполагам, че в дневния ред на председателството разширението на всички страни, които желаят това от Балканите, ще бъде на дневен ред, така че всички трябва да си напишат домашното така, както България преди 10 години”, каза Борисов.

БГНЕС припомня, че по време на драматичната вечер на 27 април, когато се стигна до нахлуване в македонския парламент, Борисов проведе разговори с президента Иванов, с лидера на СДСМ Зоран Заев, както и с този на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Пред тях Борисов призова за успокояване на ситуацията, спазването на законите и подкрепа за евроатлантическата интеграция на Република Македония и нейната териториална цялост.

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *