Тръмп споделил с Лавров как ИД планирала да взриви самолет

Тръмп споделил с Лавров как ИД планирала да взриви самолет

Израел бил много разстроен от разкриването на поверителната информация, можел да загуби ценния си шпионин

 

Секретната информация, разкрита от президента на САЩ Доналд Тръмп пред руския външен министър Сергей Лавров, била за планирано взривяване на пътнически самолет от „Ислямска държава“ (ИД) чрез бомба, скрита в ноутбук (малък лаптоп), съобщи телевизия Ей Би Си.

Самолетът щял да пътува за САЩ, но от неизвестна държава. Секретната информация дошла от израелски шпионин в средите на ИД, чийто живот сега бил застрашен.

Телевизията се позовава на собствени източници и обяснява, че по тази причина американските власти започнали напоследък да настояват за забрана да се внасят на борда на самолетите портативни компютри. Израел бил много разстроен от разкриването на поверителната информация, защото се опасявал, че ще загуби ценния си шпионин.

Освен това западните разузнавателни централи смятат, че така въобще ще загубят шанс да вербуват шпиони в ИД, защото никой няма да им се доверява, че са способни да опазят тяхната конфиденциалност.

Русия не влиза в международната коалиция, водена от САЩ срещу ИД, и Тръмп въобще не е бил длъжен да споделя с нея такава чувствителна информация. Но съветникът на президента по националната сигурност Хърбът Макмастър преценил, че е допустимо да бъде споделена такава информация, защото Русия вече е била жертва на терористичен акт срещу самолет, имайки предвид взривяването през октомври 2015 г. на ербъс А321 на компанията „Когалымавиа“, излетял от египетския курорт Шарм ел Шейх за Санкт Петербург с 224 души на борда.

Миналата седмица бе съобщено, че Вашингтон може да забрани внасянето на портативни компютри в самолетите, излитащи от европейски летища, но засега няма решение по въпроса. В края на март такава мярка бе въведена по отношение на полети от 10 големи летища в Йордания, Египет, Турция, Саудитска Арабия, Мароко, Катар и Обединените арабски емирства.

 

Тръмп разговаря с Лавров на 10 май. Снимка: ТАСС

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *