Спас Русев и Милен Велчев вече са изтеглили 30 млн. евро от БТК

Спас Русев и Милен Велчев вече са изтеглили 30 млн. евро от БТК

Задействана е сделката за придобиването на компанията-майка „Вива Телеком България“, която има за цел да заобиколи забраните за financial assistance

Собствениците на Българската телекомуникационна компания (БТК), водени от Спас Русев, Милен Велчев и руската банка ВТБ, вече са успели да изпомпат 30 млн. евро от телекома. Това показват данните от тримесечния отчет на БТК към края на март 2017 г.

Какво показват данните

За периода януари-март 2017 г. показателят Net Cash Used in Investing Activities на БТК се увеличава с над 55 млн. лв. до 97.5 млн. лв. Според отчета на телекома това се дължи „главно да придобиването на акции във „Вива Телеком България ЕООД“.

За странната сделка по придобиване на дял в компанията майка на БТК стана ясно през февруари, когато „Студия Трансмедия“ описа схемата по изпомпване на кеш от телекома.

Според информация на „Студия Трансмедия“ става дума за 43 млн. евро, които ще заминат, а една част вече са заминали, нагоре по схемата на собственост на БТК. Тяхната функция е да покрият заемите, които участниците в акционерната структура на БТК са натрупали, за да могат да се включат в придобиването й.

Сделката по придобиване на собственост в компанията-майка „Вива Телеком България“ е на ръба на закона и представлява механизъм за заобикаляне на забраните за financial assistance. Това е термин, който маркира механизъм за придобиване на компания чрез използване на собствения й ресурс. Подобен подход е забранен от закона.

Точно такъв е случаят с БТК, при който от оперативната компания се използва наличен кеш и той отива към собствениците на дружеството. Те пък ще използват средствата за погасяване на задълженията си, които са натрупали за придобиването на телекома.

Къде са дяловете

Макар и 30 млн. евро вече да са платени за дяловете във „Вива Телеком България“, прехвърлянето не е отразено в Търговския регистър. А това означава, че платените 30 млн. евро най-вероятно са само една част от сумата, която ще бъде използвана.

Според информация на „Студия Трансмедия“ общата сума, която е цел на операцията по изпомпване на кеш, е 43 млн. евро. Останалите 13 млн. евро вече са налични в БТК и са осигурени от продажбата на Телефонната палата в центъра на София. За сделката се заговори в последния месец, като БТК организира в изключително кратки срокове търг. Официалните резултати от него така и не бяха обявени, но според неофициална информация сградата вече е собственост на фирма от компаните около Васил Божков.

Сделката по придобиването на дял във „Вива Телеком България“ поставя няколко въпроса.

На първо място е странно, че обект на сделка са акции, които са залог. Книжата на майката на БТК са заложени пред ВТБ като обезпечение по кредит от 240 млн. евро. Това е заемът, който ВТБ отпусна на люксембургската Viva Telecom, за да се затвори прехвърлянето на книжата на InterV Investment. Това е първото дружество в Люксембург по веригата собственост на БТК. Неговите книжа бяха разиграни от лондонското поделение на ВТБ – VTB Capital на мним търг през ноември 2015 г. поради падежиране на кредит от 150 млн. евро. Официални резултати от този мним търг никога не бяха обявени, но неофициално за победител беше сочен Спас Русев с оферта от 330 млн. евро. Поради явната невъзможност на Спас Русев да осигури 330 млн. евро в основен кредитор на Viva Telecom се превърна продавачът на акциите от InterV Investment – руската ВТБ. Банката има и директно акционерно участие в актуалния краен собственик на БТК – люксембургската Viva Telecom. Най-голям номинален собственик се води Спас Русев с дял от 46%, 20% минус 1 глас отиват за ВТБ, 19% са за „Делта кепитъл инвестмънтс“ – дружество на българските представители на ВТБ братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев, а остатъкът 15% плюс 1 глас е за бившите кредитори, групирани около американеца Майкъл Таненбаум.

Като осигурила близо 70% от нужното финисиране, ВТБ логично е поискала и получила залог въргу цялото предприятие „Вива Телеком България“. Сега част от дяловете, които са обект на залог, са продадени. Очевидно това е станало и с одобрението на ВТБ.

Малко аритметика

На второ място, сделката по придобиването на миноритарен дял от 16%, каквато е операцията между БТК и люксембургската й баба InterV Investment, няма никаква пазарна логика. Да приемем, че „Вива Телеком България“ струва 330 млн. евро. Толкова са платени за контрола над нейната майка InterV Investment. 240 млн. евро са задълженията по обезпечението по дълга. Остават 90 млн. евро, които са реалната стойност на „Вива Телеком България“. От тях 16% биха имали стойност от около 14 млн. евро. Но вместо това БТК вече е платила 30 млн. евро и се готви да плати още 13 млн. евро.

Логичният въпрос е защо го прави и има ли някаква финансова изгода телекомът. А простият отговор е, че за БТК няма никакъв смисъл от тази сделка. Самата сделка няма да донесе печалба на оперативната компания. Единствените заинтересовани от случването й са собственици по веригата дружества, защото с изпомпвания кеш си осигуряват наличен за разплащане на собствените си задължения.

 

Категории Акцент, Мнения, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Спас Русев и Милен Велчев вече са изтеглили 30 млн. евро от БТК”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *