Официално: БТК е финансирала „Левски“ със заем от 6.5 млн. лв.

Официално: БТК е финансирала „Левски“ със заем от 6.5 млн. лв.

Телекомът започва да разглежда футболния отбор като част от икономическата си група

Българската телекомуникационна компания (БТК) е финансирала през 2015 г. футболния клуб „Левски“ със заем от 6.4 млн. лв. Това става ясно от консолидирания тримесечен отчет на БТК за периода януари – март 2017 г. Причина заемът да стане официално признат едва сега е, че БТК е започнала да разглежда „Левски“ в групата си от свързани лица и дава по-подробна информация за разплащанията си футболния клуб. Това най-вероятно е поради участието на мажоритарния собственик на „Левски“ Спас Русев и в акционерното разпределение в БТК.

Според данните в отчета на БТК заемът е бил отпуснат по силата на договор от 9 юни 2015 г. Това е броени дни преди бившият мажоритарен собственик на „Левски“ Тодор Батков да обяви, че се оттегля от клуба и да прехвърли контролния пакет акции на тогавашния председател на УС на „Левски“ Иво Тонев, на адвоката на Делян Пеевски – Александър Ангелов и на пловдивския бизнесмен Николай Иванов.

Последните месеци от управлението на Батков „Левски“ изпитваше непрекъснато финансови затруднения. След навлизането на новите собственици „Левски“ обяви цяла поредица от сключени спонсорски договори, които бяха представяни като източник на финансиране на клуба. Иво Тонев пък акцентира на няколко пъти в изказванията си, че се слага край на модела на финансиране през кредити.

Още по темата:

Бутафорията „Виваком“ собственик на „Левскилевски

Забележителното е, че през юли 2015 г. „спонсорски договор“ беше обявен за сключен и с БТК. На своя пресконференция от ноември 2015 г. председателстващият УС по това време Иво Тонев обяви, че „спонсорският договор“ с БТК е на стойност 6.5 млн.лв. и за три години. Обемът на този контракт обаче съвпада напълно с обявения сега договор за кредит.

Пак през ноември 2015 г. на извънредно общото събрание на „Левски“ акционерите в клуба решиха да увеличат капитала на клуба с 30 млн. лв. под условие, че новите книжа бъдат записани от БТК.

След като през август 2016 г. същият мажоритарен пакет, собственост на Тонев, Ангелов и Иванов беше дарен на Спас Русев версията за БТК акционер в „Левски“ се промени. Спас Русев дори обяви, че такъв вариант никога не е съществувал.

Още по темата:

„Виваком“ изтрива Гунди от „Герена“ срещу 12 млн. лв.Георги Аспарухов стадион

Кредитът към „Левски“ очевидно е тежал в баланса на БТК. Но и на това му се намира цаката. През февруари 2017 г. БТК и „Левски“ подписаха договор за името на стадион „Георги Аспарухов“. По силата на договора спортното съоръжение, на което „Левски“ приема домакинските си мачове се изменя на „Vivacom Arena Георги Аспарухов“ срещу 12 млн. лв. От тях 7 млн. лв. платими веднага.

Както „Студия Трансмедия“ писа тогава целта на този еднократен превод е да се изплатят задължения към БТК и някои дългове към стари акционери.

От отчета на БТК за първото тримесечие на 2017 г. става ясно, че кредитът към телекома наистина е погасен.

 

Снимка: gong.bg

 

Категории Акцент, ПариЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Официално: БТК е финансирала „Левски“ със заем от 6.5 млн. лв.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *