Германия: Няма да има промяна на границите на Балканите

Германия: Няма да има промяна на границите на Балканите

Германският посланик в Белград Аксел Дитман заяви, че няма план за обединение на албанците

 

 

Германия не приема никаква промяна на съществуващите граници на Балканите. Това каза германският посланик в Белград Аксел Дитман.

Той определи като опасни призивите, които имат за цел промяна на границите на Балканите. „Това го казваме публично и това е позицията на Европейския съюз“, подчерта Дитман в интервю за белградското издание „Новости“, цитирано от БГНЕС.

„Много е важно всички страни да намалят напрежението, за да може да се продължи напред“, каза още дипломатът. Според него изявленията в полза на великоалбанските аспирации не са полезни.

„ЕС реагира по този повод. Но в случай че продължат коментарите на тази тема, навлизаме в безкрайна спирала… Много е важно в момента всички страни вербално да деескалират. Сега е моментът да се продължи напред и да се намали напрежението“, каза още Дитман.

На въпроса, „защо няма санкции за политиците от Прищина и Тирана, които правят опасни изявления“, Дитман отговаря:

„Сега е важно, че има конкретно сътрудничество с цел стабилизиране и сътрудничество в региона и призова да се гледа в бъдещето. „ЕС подкрепя сътрудничеството в рамките на Берлинския процес, чрез големите инфраструктурни проекти… Западните Балкани имат много ясна европейска перспектива. Това бе потвърдено изрично от Европейския съвет през месец март. ЕС и Германия подкрепят регионалното сътрудничество. Ние сме приятели и партньори на Сърбия по нейния път към Брюксел“, подчерта Дитман.

00000-герм-2

Така някои политици на Балканите си представят на картата  „Велика Черна гора“

БГНЕС припомня, че снощи и американският посланик в Белград Кайъл Скот каза, че американското правителство не подкрепя създаването нито на „Велика Албания“, нито на „Велика Сърбия“. Той уточни, че „Вашингтон не подкрепя и промяната на границите“. „Американското правителство работи за стабилността и помирението на народите в региона“, поясни още Скот.

По повод твърдението на бившия американски дипломат и бивш ръководител на мисията на ОССЕ в Косово Уилям Уокър, че има „план за обединение на албанците“, Кайъл Скот каза следното: „Господин Уокър е частно лице. Той може да говори каквото си иска… Но това което аз знам е, че американското правителство работи за стабилността в региона“.

Изявлението на Уилям Уокър предизвика множество реакции в Белград. Премиерът Александър Вучич го определи като лобист за „Велика Албания“. Сръбският външен министър Ивица Дачич от своя страна заяви, че правителството ще предложи да се забрани на Уилям Уокър да влиза на сръбска територия.

Снимки: БГНЕС

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *