Приватизацията приключи тихо

Приватизацията приключи тихо

Министерството на икономиката подговя законопроект, с който се забранява продажбата на държавни акции и дялове. Това противоречи на управленската програма на правителството

Приватизацията в България е приключила. Това стана ясно от заседанието на Министерски съвет в сряда. На брифинг след него министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че на неговото ведомство е възложено да изготви законопроект, с който се забранява приватизацията на държавни акции и дялове, както и продажбата на акции и дялове от дъщерни дружества. Обособени части от имущества на държавни дружества или дъщерни техни ще бъдат продавани след решение на Народното събрание по предложение на МС.

Това на практика слага край на приватизацията. Всички започнати в момента процедури ще бъдат спрени на акции и дялове на държавните дружества ще бъдат спрени веднага.

„Анализите на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) показват, че над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол, са раздържавени“, каза Караниколов, който до скоро беше изпълнителен директор именно на АПСК.

По думите му са останали пакети от дружества и акции, които се предлага в последните 3-4 години, но без никакъв интерес. Тези компании, които не са продадени до този момент щели да бъдат развивани от държавата, обясни Караниколов.

Причината за стопирането на раздържавяването е, че е бил „изчерпан ресурсът на българската държава за приватизация“. „Няма да продаваме, оттук нататък ще развиваме дружествата, включително и тези в Министерство на икономиката, а и в другите дружества. Давам пример с военно-промишления комплекс“, обясни Караниколов, цитиран от Офнюз.

Решението на министерски съвет доста изненадващо. Най-малкото защото то е в пълно противоречие с управленската програма на правителството.

Точка XV от нея е озаглавена ИКОНОМИКА. В тази глава от управленската програма са изброени скромните четири точки. Точка 3 гласи: „Подкрепа на изпълнителната и законодателната власт за реализирането на всички мерки от Стратегията за развитие на капиталовия пазар.“

Стратегията за развитие на капиталовия пазар е стратегически документ, който беше приет в края на управлението на предишното правителство на Бойко Борисов. Това стана с водещата рола на новоизбраната шефка на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова и депутатът и бивш министър на икономиката Делян Добрев.

Стратегията беше подписана от  Асоциация на банките в България, Асоциация на българските застрахователи, Асоциация на директорите за връзки с инвеститорите, Асоциация на дружествата със специална инвестиционна цел, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, Българска асоциация на управляващите дружества, Българска стопанска камара, БФБ-София, КРИБ и Национална комисия за корпоративно управление.

Точка 12 от тази стратегия гласи „Предложението  е  да  бъдат  капитализирани  големи  държавни  предприятия  –  чрез продажба на съществуващи акции или увеличение на капитала чрез издаване на нови акции през фондовата борса, като държавата запази стратегическия контрол във всяко от дружествата.“

Приетата стратегия, управленска програма и решението на МС са в пълно противоречие. Но това няма да е първи случай, в който управлявано от Бойко Борисов правителство поваля управленската си програма. Новината е, че този път го направи още в първата си седмица.

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *