Съюзът на съдиите иска разследване на ЦУМгейт

Съюзът на съдиите иска разследване на ЦУМгейт

Инспекторатът на ВСС е образувал проверка по случая

 

Съюзът на съдиите в България настоя Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да се заеме със срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена и издател на „Сега“ Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов от БСП в ЦУМ.

От ССБ заявяват, че трябва да следи за почтеността, независимостта и конфликта на интереси на магистратите, а и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Според тях предметът на проверката за независимост на магистрат цели да се установи дали при изпълнение на служебните си задължения той упражнява или се поддава на натиск, стимули, влияния (преки или косвени от представители на публична власт или частно влияние, вътрешни или външни за съдебната система).

Съдиите подчертават, че настояват за това заради изключителната значимост на проблема и заради отказа на ВСС да го разгледа по същество и да заеме позиция по твърденията на участниците в срещата.

„С това свое решение ВСС или приема, че подобни на гореизложените твърдения не представляват дори формален повод за проверка на фактите, или намира, че с оглед личността на магистрата – главния прокурор – такава проверка не следва да се извършва. Което и от двете да е вярно, не е приемливо, а за нас, българските съдии, е от изключително значение да сме наясно какъв според компетентната за проверка институция е приложимият стандарт, както и да имаме яснота дали този стандарт е единен за всички, без значение от заеманата от магистрата позиция“, пишат още от ССБ.

Според магистратите в противен случай е налице риск подходът да е обусловен не от принципни съображения, а с оглед личността, а това „всякога е предпоставка за недопустим произвол“.

Инспекторатът на ВСС е образувал производство по случая, съобщиха оттам. „Административното производство е по реда на глава девета, раздел I „б” от Закона за съдебната власт (ЗСВ) – Проверки за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Образувано е по постъпил в Инспектората към ВСС сигнал и производството е на етап отстраняване на нередовности по сигнала“, пише в съобщението им. До инспектората е подаден сигнал, но оттам отказват да разкрият кой ги е сезирал.

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *